10/07/2022

Veritats tecnològiques incòmodes

2 min

Aquesta columna torna a marxar de vacances recomanant lectures que aporten informació sobre la indústria tecnològica amb més perspectiva que la que ens permet el seguiment de l’actualitat. Tot i això, he triat llibres escrits per col·legues periodistes, perquè soc dels que prefereixen tenir els fets i fer-me jo les reflexions.

Així, Brotopia d’Emily Chang, redactora de Bloomberg, és una crònica del sexisme i la desigualtat de gènere a les empreses de Silicon Valley, que ja des del subtítol l’autora qualifica de club de tios. A banda de les anècdotes que expliquen les 200 persones entrevistades, convé llegir-lo per entendre el biaix de gènere que tenyeix molts dels productes i serveis digitals.

També s’entén millor el neoliberalisme salvatge que impregna molts d’aquests serveis sabent que al darrere hi ha el finançament de Peter Thiel, el padrí del grup d’empresaris que van fer fortuna amb la venda de PayPal i l’han invertit en crear empreses tan populars com Facebook, Tesla, LinkedIn i YouTube. A The contrarian, el reporter de Businessweek Max Chafkin detalla la biografia de Thiel, incloent-hi la creació de l’empresa xucladora de dades Palantir i la seva influència en la política de Donald Trump.

Sobre els efectes de l’adopció massiva del comerç electrònic, Christopher Mims del Wall Street Journal examina a Arriving today com funcionen les cadenes de producció i logística per portar-nos a casa tot allò que vulguem amb una agilitat sospitosa. Com els dos anteriors, no està traduït de l’anglès (si algun editor hi està interessat, m’ofereixo per fer-ho). En canvi, gràcies a Periscopi es pot llegir en català una obra complementària: A l’ombra d’Amazon, on el periodista de ProPublica Alec MacGillis posa el focus en el funcionament intern del gegant del comerç electrònic i les conseqüències econòmiques i socials del seu èxit.

Sigui en companyia d’aquests llibres o d’altres, us desitjo que passeu un bon estiu.

stats