Empreses 03/06/2012

Les vendes del comerç tèxtil cauen i s'espera un 2012 pitjor

El 2011 les vendes del sector van baixar un 1%. Per al 2012 s'augura una baixada de vendes d'entre un 2% i un 5%, desprès d'un inici d'any nefast

Christian De Angelis
2 min

S'acostuma a dir que les vendes del grup nord-americà Levi Strauss són un bon termòmetre de la marxa del sector de la moda al món. Almenys fa uns anys, gairebé tothom tenia uns texans d'aquesta marca al seu armari i, per això, si les vendes de Levi's anaven bé, el sector anava bé. Amb una economia global que està en una fase de creixement moderat, impulsada especialment pels països emergents, les vendes del gegant nord-americà de roba texana van créixer un 55% en el primer trimestre de l'any.

Però a Espanya el sector de la moda s'enfronta a una recessió econòmica i a un consum familiar marcat per la debilitat: a l'abril les vendes minoristes van caure un 11,3% i, en concret, la comercialització de productes d'equipament personal va baixar més d'un 20%, segons les dades difoses aquesta setmana per l'Instituto Nacional de Estadística (INE).

Retrocés

L'Asociación Empresarial del Comercio Textil y Complementos (Acotex) acaba de fer públic el seu informe anual, que revela que la facturació del sector a Espanya va patir un retrocés de l'1% l'any passat, fins als 17.189 milions d'euros. El 2011, de fet, va ser el cinquè any consecutiu de descens de les vendes: en total, des del 2006, la facturació ha caigut un 25%. L'activitat del comerç de moda, que en els últims anys també ha vist com la crisi ha intensificat fenòmens com el low cost i el canvi en la relació de forces dels diferents canals de venda, ha tingut el seu reflex en l'ocupació. Al tancament de l'exercici passat, la distribució del sector tèxtil i complements ocupava a Espanya un total de 194.554 persones, cosa que representa una baixada del 2,1% respecte a l'any anterior.

El pes català

Catalunya és la comunitat autònoma més important del sector del comerç tèxtil a Espanya. Les vendes al mercat català van arribar el 2011 al 16,9% del total, per davant de Madrid, amb un 16,2%. Per a aquest exercici, les previsions del sector no són millors, sinó tot el contrari: Acotex espera que les vendes es reduiran entre un 2% i un 5%. "Els primers mesos del 2012 no han sigut positius, ja que s'ha registrat una caiguda del 6,4% en els primers quatre mesos, i des de l'abril la situació està sent especialment negativa", diu Borja Oria, president de la patronal.

Julián Villanueva, professor de màrqueting de l'Iese, sosté que les perspectives per al comerç de moda estan "molt lligades a la crisi". A parer seu, "no són productes de primera necessitat i el consumidor va a punts de venta de preus més baixos". Això explica la baixada de la facturació.

stats