Empreses 01/07/2012

El trampolí de les piscines de Fluidra

Vicenç Moliné
2 min

Eloi Planes ha liderat la internacionalització i la diversificació de Fluidra, fundada pel seu pare. Tot i l'èxit, va començar a treballar-hi als 20 anys amb la intenció de comprar-se un cotxe.

Eloi Planes va néixer el 1969 a Barcelona, el mateix any que el seu pare fundava Astral SA amb tres socis més, la llavor del que més endavant esdevindria Fluidra. Seguint l'exemple patern, es va llicenciar en enginyeria industrial per la Universitat Politècnica de Barcelona, tot i que paral·lelament va cursar un màster en direcció d'empreses per Eada. Va acabar els estudis l'any 1994. Amb 20 anys, encara com a estudiant, Planes va començar a implicar-se en el grup familiar treballant els estius en diverses feines d'administració i al magatzem d'Astral.

Tot i que en un primer moment la feina no l'atreia, el seu pare el va convèncer assegurant-li que si hi treballava es podria comprar el seu primer cotxe, concretament un Renault 4. És una anècdota que el mateix Eloi Planes acostuma a explicar, alhora que assegura que l'experiència li va permetre conèixer l'empresa des de la base.

Un cop acabada la seva formació va ocupar el càrrec de director de R+D i, quatre anys més tard, va passar a la direcció de logística. En va assumir la direcció general l'any 2000. L'any 2006 integra les empreses de les quatre famílies fundadores d'Astral per crear el grup Fluidra actual, que va treure a la borsa el 2007.

Tracte pròxim

Els que coneixen Eloi Planes destaquen el seu sentit de l'humor (a les xerrades o les conferències li agrada fer broma amb la vessant de Fluidra dedicada als spas i centres de wellness ). Curiosament, un dels pocs costums que se li coneixen és el de tenir una ampolla d'aigua sempre a mà.

Els que treballen amb ell també afirmen que té un estil pròxim a l'hora de dirigir, possiblement per la seva joventut. "Tot i la internacionalització, no li han pujat els fums al cap", diuen. De fet, l'actual conseller delegat de l'empresa segueix assistint quan pot al comitè d'innovació per mantenir-se al dia de la recerca tècnica que fan els seus treballadors.

La seva formació tècnica, a més, es manifesta en la seva passió per les noves tecnologies. Sota la filosofia de "si no et mous, et quedes enrere", es va comprar un iPad tan aviat com va arribar al mercat i l'ha convertit en un company inseparable.

Viatges i família

Amb una agenda plena de viatges, Eloi Planes ha de fer malabarismes per veure la seva dona i els seus tres fills, amb els quals sempre que pot intenta anar a passejar en bicicleta per Sant Cugat del Vallès, on viu. Quan té més temps, però, no dubta a marxar a Estamariu, el poble natal del seu pare, a tocar de la Seu d'Urgell.

Aquesta setmana, però, se l'ha passat de gira per diversos països en què Fluidra està present. I fa poc va ser a la Xina, on està obrint una delegació del departament de piscines.

stats