NOVES IDEES
Empreses 04/11/2012

Fer el testament es redueix a un simple tràmit 'online'

Testamenta és una web creada per tres emprenedors de Sabadell. Mitjançant aquesta pàgina es poden tramitar testaments personalitzats per internet en 24 hores. L'empresa ofereix assessorament legal gratuït i compta amb una xarxa de notaris amb capacitat de desplaçament a tot l'Estat

Andrea Rodés
3 min
Fer el testament es redueix a un simple tràmit 'online'

Un home enxampa la seva dona al llit amb un altre. Es divorcien. Ell marxa a viure a casa dels seus pares i el seu fill queda sota custòdia compartida. Pocs mesos després, el pare i el fill tenen un accident de cotxe. Moren tots dos. Com que no ha deixat testament, l'exdona hereta el pis dels seus sogres, ja que aquests l'havien deixat en herència en vida al seu fill. En qüestió de dies els sogres han perdut el seu fill, el seu nét i casa seva.

"Per 90 euros i una simple tramitació online injustícies com aquesta s'haurien pogut evitar", explica Carles Argemí, cofundador de Testamenta, la primera empresa de l'Estat que permet la tramitació de testaments per internet.

L'elevat nombre de persones que pateixen una situació injusta per falta de testament va impulsar fa un any tres emprenedors de Sabadell a crear una web per facilitar un tràmit que molta gent descuida per falta de temps o perquè ignoren la importància que té.

Assessorament legal

"Sembla mentida que un tràmit tan senzill com un testament no es pogués fer per internet", diu Argemí, consultor de màrqueting especialitzat en noves tecnologies de 38 anys. Els seus socis són Marc Remolà i Jaume Rocabert, dos advocats de Sabadell de la mateixa edat que Argemí.

Després d'un any de proves i d'invertir-hi més de 60.000 euros de la seva butxaca, els tres socis acaben de posar en marxa l'empresa, que dóna servei a tot el territori espanyol. "Coneixem a fons la legislació de cada comunitat autònoma i comptem amb una xarxa de notaris com a suport", explica Argemí.

Per processar un testament a través de la web, el client només ha d' introduir-hi les seves dades personals, exposar les seves voluntats i realitzar el pagament amb targeta de crèdit. Testamenta ofereix diverses tarifes, segons el tipus i el nombre de testaments sol·licitats, que oscil·len entre els 75 i els 100 euros. En qüestió de pocs dies el client rep la proposta d'un advocat adaptada a les seves necessitats i una cita amb el notari més pròxim al seu domicili o lloc de treball (la firma del testament davant notari és l'única part del procés que no pot tramitar-se online ). "Donem tres serveis a la vegada: de secretari, advocat i notari", explica Argemí. A part d'accelerar el tràmit i oferir la comoditat de poder realitzar-lo des del sofà de casa, Testamenta.com també presta un servei d'assessorament gratuït als seus usuaris. "Molta gent desconeix la legislació i les conseqüències del que vol redactar en el seu testament", explica l'emprenedor de Sabadell. Segons dades del Consell General de Notariat, l'estat espanyol hereta cada any sis milions d'euros de ciutadans que no fan testament.

"La gent no veu la necessitat de fer testament, o li fa mandra", opina Argemí. El públic de l'empresa és bastant ampli: fins ara la majoria dels usuaris han estat parelles de 35 a 40 anys que acaben de ser pares i han firmat una hipoteca a mitges, o persones que s'acosten a l'edat de la prejubilació.

Testaments a l'aeroport

"Moltes sol·licituds ens arriben al vespre, fora de l'horari de feina", comenta Argemí. Entre els clients de Testamenta hi ha homes de negocis que decideixen fer el testament mentre esperen un avió. "Nosaltres els concertem una cita amb el notari a la ciutat i l'adreça d'hotel que ens indiqui", assegura l'emprenedor.

Consolidar una xarxa de notaris de confiança a tot l'Estat és un dels factors claus d'èxit del negoci. "Els nostres notaris han de tenir els recursos suficients per poder donar una resposta ràpida i elaborar testaments a domicili si fa falta", aclareix Argemí. Un dels atractius de Testamenta és poder realitzar testaments urgents en 24 hores, un servei pensat per a tots els que decideixen fer el tràmit poc abans d'entrar al quiròfan per una intervenció delicada. L'empresa ja ha rebut ofertes d'inversors per expandir el negoci a altres països.

stats