El nou any anuncia tensions afegides En les relacions entre Tòquio i Pequín

El nou any anuncia tensions afegides  En les relacions entre Tòquio i Pequín / ZUMA PRESS Zoom

Aquest nou any anuncia noves tensions polítiques entre el Japó i la Xina. Shinzo Abe aspira a aconseguir que el seu país tingui un pes polític internacional que correspongui al seu estatus de tercera economia mundial i amb més capacitats, fins i tot militars, davant l'allargada i poderosa ombra del colós xinès. Per la seva banda, Xi Jinping pretén que la Xina sigui una potència hegemònica a la regió d'Àsia-Pacífic, avui controlada pels EUA. I ja va enviar un clar missatge el 23 de novembre en anunciar unilateralment la decisió de crear una zona de control i defensa aèria (ADIF) al mar de la Xina Oriental que inclou les polèmiques illes Sentaku/Diaoyu, sota sobirania nipona des del 1895, i que també afecta unes illes de Corea del Sud.

La reacció d'Abe no va trigar a arribar: el 26 de novembre el primer ministre nipó va fer una visita al santuari shintoista de Yasukuni, un gest patriòtic per als japonesos, però una ofensa per a xinesos i coreans. D'altra banda, els pressupostos militars es disparen. També els problemes per als Estats Units, l'aliat militar de Tòquio i Seül. Un error de càlcul o un incident greu a l'ADIF podria provocar un conflicte militar.

L'escalada de tensió perjudica la inversió i el comerç exterior entre dues economies avui interdependents. Pequín podria equivocar-se amb la seva actitud prepotent davant dels seus veïns asiàtics, que demanen que els EUA segueixin presents a la regió. I la Xina, amb les seves grans empreses expandint-se a l'exterior, potser ja no depèn tant del Japó però sí que necessita mantenir les relacions econòmiques i financeres amb els EUA i els seus veïns. Corea del Sud i altres països d'Àsia-Pacífic també es mostren inquiets davant la Xina. Un context polític que Barack Obama aprofitarà durant la pròxima gira asiàtica, a l'abril, per avançar cap a la signatura del Trans-Pacific Partnership, una extensa àrea de comerç lliure constituïda pels EUA i onze països d'Àsia-Pacífic, a la qual es podrien sumar el Japó i Corea del Sud.