L’EXECUTIVA AGRESSIVA

La tecnologia i jo

La tecnologia és per als empresaris com el medi ambient per a les espècies. Què diu aquesta?, us deveu preguntar. Ara m’explico. Com diria Lewis Mumford, crec que els enginyers i els inventors, i no els filòsofs, religiosos, polítics i militars, són els veritables protagonistes de la història. Són persones que amb les seves invencions han marcat més que ningú la vida de la humanitat. També en els negocis.

Sense anar més lluny, sense la tecnologia apareguda en els últims vint anys una servidora no hauria pogut ser emprenedora i el meu dia a dia professional seria ben diferent de com és ara. No només això: la meva manera de pensar o de relacionar-me amb altres persones seria ben diferent.

La tecnologia determina també tot un ecosistema per als negocis. Quan la tecnologia canvia, és com si canviessin les condicions climàtiques que hi ha al voltant nostre i, com diria Darwin, les espècies més adaptades a les velles condicions tendeixen a extingir-se en el nou entorn. Pensem en els videoclubs de Blockbuster, els carrets de foto de Kodak o les botigues de discos. Em ve el cap aquella cançó que diu “ Video killed the radio star ”. Sense fer res malament, un bon dia aquestes empreses van passar d’estrelles del rock al no res.

Estar al dia dels avenços tecnològics és molt difícil perquè tot canvia a gran velocitat, i perquè tots tendim (almenys jo sí) a ser conservadors en la incorporació de coses noves a les nostres vides. Haig de dir que l’actualització del meu estimat Windows 7 al Windows 10 ha sigut un dels processos més incòmodes d’aquest 2015, en el qual, per cert, encara no he tingut temps per aprendre a utilitzar Instagram ni Pinterest per estar una mica al dia.

Ara, als empresaris i professionals en general més ens val conèixer molt de prop totes les noves tecnologies, perquè sense adonar-nos-en un bon dia una d’aquestes innovacions que no paren d’aparèixer ens pot passar per sobre i condemnar-nos a l’obsolescència.