Empreses 13/04/2014

La tecnologia catalana es paga bé

El sector tecnològic amb prou feines s’ha vist afectat per la crisi i rep bona valoració internacional

Jordi Sabaté
3 min
La tecnologia catalana es paga bé

Una dada que expressa molt bé en quin lloc s’han de buscar els esperats brots verds de l’economia, tant de l’Estat com del país, és que el sector tecnològic espanyol ha recol·lectat en els primers tres mesos del 2014 un 300% més en inversions que en el mateix període del 2013. En total, 66 milions d’euros, als quals cal afegir els d’operacions de preu no revelat. Probablement és bastant menys que el que s’aconsegueix amb unes quantes vendes de pisos o edificis als fons d’inversió, però almenys es tracta d’un sector que genera llocs de treball i té futur.

Aposta per Scytl

La proporció era aproximadament la meitat fins que dilluns es va saber que el cofundador de Microsoft Paul Allen havia invertit 30 milions de dòlars a Scytl, una empresa catalana líder mundial en la programació del vot electrònic. A la d’Allen s’uneixen altres operacions espectaculars -com la compra de l’empresa cofundada per Pau Garcia-Milà, EyeOs, per Telefónica per una quantitat no revelada-, però també altres de menys importants.

Per exemple, la compra de la terrassenca Visionmetrics SL per l’americana Visual Performance Diagnostics Inc, o la de The Data Republic -mesurador d’audiències televisives a la xarxa- per l’empresa basca Kantar Media. Així mateix, Omnidrone -un estudi català de jocs per a mòbil- va aconseguir dos milions d’euros de diferents fons de capital risc, i Marc Vidal i Dídac Lee han fusionat les seves empreses de comerç electrònic, Openshopen i TheEtailers.

Si a tot això hi unim la venda que va fer CatalunyaCaixa de la web de compra d’entrades per internet Telentrada a Ticketea, o l’adquisició de la barcelonina Lucierna per la nord-americana SmartBear -dedicada al desenvolupament i prova d’aplicacions per a mòbils-, podem determinar que el sector tecnològic català rep la majoria de les inversions, seguit del madrileny. Però sobretot que en els dos pols, que destaquen molt per sobre d’altres ciutats, comença a haver-hi moviments en direcció del creixement a escala global.

Casos molt diferents

De totes maneres, en aquest conjunt d’operacions relatades hi ha casos i circumstàncies molt diferents. Scytl, per exemple, ja és una empresa en ple desenvolupament i d’àmbit global, que dóna suport a més del 80% de les eleccions amb vot electrònic que es fan al món i al 100% de les dels EUA. El Wall Street Journal ja la va incloure el 2011 entre les 50 start-ups amb més futur d’aquell any i en les últimes eleccions presidencials va coordinar tot el vot dels expatriats i també el dels estats que van permetre el vot domèstic.

És possible que tant per als catalans com per als espanyols Scytl sigui una gran desconeguda -tot i que en aquest mateix suplement n’hem parlat diverses vegades-, però als EUA és una companyia gairebé tan estratègica com Grifols, una altra insigne compatriota. Per la seva banda, la venda del sistema operatiu en el núvol EyeOs acaba amb una època difícil per a l’empresa de Garcia-Milà, en què els recursos s’havien fet insuficients per mantenir el nivell de desenvolupament que requerien els clients.

La integració a Telefónica, una companyia global que vol oferir EyeOs com a solució d’escriptori corporatiu als seus clients empresarials, permetrà tant millorar el disseny com afegir més estabilitat al sistema que li permeti suportar un gran volum d’accessos. Anteriorment EyeOs ja havia tingut com a soci estratègic Telefónica, però també IBM, que ha reorientat el seu negoci clarament cap als serveis en el núvol, cosa que confirma que la compra pot anar en la bona direcció.

Desinversions

El cas de Telentrada també és diferent. La start-up catalana havia treballat fins ara gairebé com a divisió pròpia de CatalunyaCaixa en la venda d’entrades per a espectacles per internet, fins a aconseguir una bona part del mercat de l’oci. La seva venda es veu condicionada pel pla de desinversions de l’entitat financera, però també per l’interès de la madrilenya Ticketea d’entrar al mercat català, en el qual ara és minoritària.

Un altre cas de desinversió és la venda de part de Visiometrics SL, una companyia terrassenca de biometria visual participada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a través de la societat de capital risc Innova31. Aquesta societat ha venut a l’empresa nord-americana Visual Performance Diagnostics el 14% de participació que tenia en Visiometrics SL. Innova31 es dedica a convertir projectes universitaris en empreses per després recuperar la inversió mitjançant les vendes de participacions. L’equip directiu de Visiometrics SL ha explicat que l’entrada de Visual Performance Diagnostics suposa un pas més en les seves ambicions d’arribar al mercat internacional.

stats