AMELIA PIJUAN

El perfil: Iñaki López de Viñaspre

És president i xef del Grupo Sagardi

López de Viñastre Zoom

Formació

1982-1988

ANTROPOLOGIA (ESPECIALITZACIÓ EN ANTROPOLOGIA DE L’ALIMENTACIÓ) A LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

SOCIOLOGIA A L’ICESB (UNIVERSITAT DE BARCELONA)

“Sentia una gran passió per entendre com neixen els hàbits culturals de les persones i de seguida em vaig decantar cap a l’antropologia de l’alimentació. Jo sempre dic que menjar és el segon acte més íntim de l’ésser humà”

“He viscut la cuina des que tinc ús de raó. A les primeres imatges que tinc al cap hi surto jo, en una banqueta petita, a la cuina de casa de la meva àvia, cuinant amb ella durant hores. Al País Basc, la cuina està molt lligada als primers records”

“Treballem amb més de 35 productors directes. És una xarxa quasi familiar, has de cuidar-te i saber que funciones fora dels paràmetres normals del sistema econòmic en el qual vivim” Zoom

“Treballem amb més de 35 productors directes. És una xarxa quasi familiar, has de cuidar-te i saber que funciones fora dels paràmetres normals del sistema econòmic en el qual vivim”

1988-1990

MÀSTER DE GESTIÓ D’EMPRESES CULTURALS A LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

Experiència laboral

1990-1994

GESTOR D’EMPRESES CULTURALS A L’AJUNTAMENT DE BARCELONA I A L’AJUNTAMENT DE SANT PERE DE RIBES

“Jo era una persona molt nerviosa per treballar a l’administració pública. Són uns altres processos, tot avança molt lentament i la gent s’habitua a aquesta manera de viure. Es funcionaritza”

1994-1998

FUNDADOR DEL RESTAURANT IRATI TAVERNA BASCA

“Quan vaig arribar a Barcelona em va sorprendre la passió que hi havia per la cuina basca. Però alhora va ser una contradicció: la gent va al País Basc a menjar bé, però la cuina no surt del territori. Aquest cuquet sempre hi era i el 1994 vam obrir l’Irati. Volíem oferir cuina pura: els sabors que tens al disc dur des de la infància”

“Quan vaig començar, el meu rol principal va ser el lideratge. També la cuina, però tenia una visió integral del projecte. Crec que el líder ha de tenir això al cap, no pot deixar que les circumstàncies de cada dia l’ofeguin”

Inicis del restaurant Irati Taverna Basca. “Des d’abans d’aixecar la persiana, el somni que teníem al cap i al cor era posar la cuina basca al nivell de les grans cuines del món” Zoom

Inicis del restaurant Irati Taverna Basca. “Des d’abans d’aixecar la persiana, el somni que teníem al cap i al cor era posar la cuina basca al nivell de les grans cuines del món”

1998-ARA

FUNDADOR, PRESIDENT I XEF DEL GRUPO SAGARDI

“Avui el Grupo Sagardi no és un projecte de dos bojos que un dia es van arromangar i van dir: tirem per aquí. Hem aconseguit que aquesta bogeria s’hagi estès a molta gent, des dels que treballen al grup fins als productors. Això és el valor i el capital més maco que tenim”

“La taula és un element fonamental de la relació social, tot passa per la taula. Hi ha una desgràcia, passa per la taula. Mor algú, acabes a taula. Una alegria? També passa per la taula. La taula no és un espai només per menjar, sinó per compartir, tenir relacions socials, regalar a la gent que estimes el que saps fer”