Empreses 13/10/2013

Les sortides a borsa revifen a Europa

El valor de les operacions als mercats es multiplica per vuit en el tercer trimestre, fins als 3.043 milions

i
Toni Garganté
2 min

La recuperació als mercats de capitals sembla que es consolida. Una bona dada per copsar aquesta tendència és el nombre de sortides a la borsa, que només fa uns mesos estaven pràcticament aturades a Europa.

L'observatori europeu de la consultora PwC corresponent al tercer trimestre destaca que el valor de les operacions d'empreses que han iniciat la cotització a les borses europees va arribar als 3.043 milions d'euros, una xifra que representa multiplicar gairebé per vuit les transaccions realitzades entre el juliol i el setembre de l'any passat (397).

Des de principis d'any, a Europa s'han produït 173 ofertes públiques de venda (OPV), que en conjunt han aixecat 11.700 milions i ja superen els nivells del 2012. Les empreses mitjanes són les que han registrat les principals sortides, una tendència que es mantindrà durant els pròxims mesos i que contribuirà a la recuperació de l'activitat.

L'informe de la consultora també mostra com moltes d'aquestes companyies han pogut cotitzar després dels fracassos dels últims tres anys. Les societats de capital risc han continuat dominant la gestió de les OPV, amb dos de les cinc operacions més rellevants registrades a Europa, per un valor de 1.000 milions.

Londres, el plat fort

Com és habitual, el mercat de Londres va absorbir el 56% del valor total de les fusions i adquisicions. Tot i això, l'operació més important del trimestre es va comptabilitzar a la borsa alemanya, on la immobiliària Deutsche Annington Inmobilien va sortir a borsa per un valor de 500 milions. La segona i tercera operacions, ja a Londres, van ser la d'una altra immobiliària, Foxtons Group, per 462 milions, i la de la companyia inversora The Renewables Infrastructure Group, per 348 milions. A la borsa espanyola només es va produir una operació, per valor de dos milions.

Pel que fa al nombre de transaccions, estan més repartides. Per exemple, Varsòvia es va convertir en el segon mercat en el llistat, amb un total de 10 sortides. Els sectors amb més protagonisme durant el tercer trimestre van ser el d'inversió i l'immobiliari, amb un 38% i un 32%, respectivament. A més distància els van seguir el del petroli i gas (14%) i els serveis financers (8%). Segons el director de mercats de capitals de PwC, Vicente García, l'activitat borsària a Nord-amèrica també ha estat molt rellevant en el període de referència. "El tercer trimestre als Estats Units ha estat el millor des del 1999. És d'esperar que aquesta tendència positiva es traslladi a Espanya. Això es fonamenta en l'elevada cartera d'operacions, la fortalesa que mostren els mercats de renda variable i la situació favorable d'algunes variables econòmiques", va explicar Vicente García, que va il·lustrar aquesta represa de l'activitat amb la revalorització acumulada entre el gener i el setembre, que arriba al 14%. La millora de la prima de risc i de la rendibilitat del bo a 10 anys també hi ajuda.

stats