ENERGIA
XAVIER GRAU

El sector energètic quadra el cercle: més problemes però també més guanys

Les elèctriques i els operadors del sistema eleven en conjunt un 21% els seus guanys el 2014, malgrat l’impacte de la reforma impulsada pel govern

El sector energètic   quadra el cercle: més problemes però també més guanys / IDOIA VALLVERDÚ Zoom

En més de 680 milions calcula Gas Natural Fenosa l’impacte de la reforma energètica del govern que presideix Mariano Rajoy. No són xifres petites. I totes les empreses del sector han patit les retallades. Però, tot i això, les grans companyies elèctriques de l’Estat se n’han sortit bastant bé. L’any 2014, en conjunt, han guanyat un 21% més que l’exercici anterior. El cost ha sigut molt important, però, com que tot plegat ho dicta el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i no s’hi pot fer res -a part dels recursos que s’han presentat als tribunals contra les normes de la reforma del ministre José Manuel Soria-, s’hi ha de buscar la lectura positiva.

És el que fa el conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca. Encaixat l’impacte, ara s’ha de tenir en compte que, per primer cop, s’ha suprimit el denominat dèficit de tarifa. I el segon punt positiu és que s’assegura un marc jurídic estable per als pròxims anys.

El conjunt de les grans companyies del sector que són a l’Íbex-35 -Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, Red Eléctrica i Enagás- van guanyar el 2014 8.251 milions d’euros, un 21% més que el 2013.

Hi ha matisos. Dins d’aquest creixement dels beneficis s’ha de tenir en compte el gran ingrés que va registrar Endesa per la venda a la seva matriu Enel del negoci a l’Amèrica Llatina. I això, esclar, va disparar el seu benefici fins als 3.337 milions d’euros, un 77% més. Però de les altres quatre companyies del sector que formen part del selectiu espanyol, tres van millorar els resultats. Gas Natural va guanyar 1.462 milions, un 1% més; Red Eléctrica va elevar el benefici un 35%, fins als 718 milions d’euros, i Enagás va registrar un benefici de 407 milions, un 0,8% més. Només Iberdrola va reduir els guanys, en un 9%. Tot i això, va aconseguir uns beneficis de 2.327 milions.

De fet, en el conjunt del sector, si no es tinguessin en compte els grans beneficis extraordinaris d’Endesa, el resultat final del 2014 hauria sigut pràcticament igual que el del 2013.

Les claus per mantenir i fins i tot millorar els resultats vénen del negoci que aquestes companyies tenen a l’estranger. Amb els bons resultats de fora compensen en gran part l’impacte de la reforma energètica a Espanya. Els principals impactes d’aquest canvi legal són la reducció de les primes a les renovables, la rebaixa de les compensacions per generació a les illes, el bo social i una pressió tributària més gran. Iberdrola, l’única que guanya menys, diu que aquestes mesures han suposat 339 milions d’euros menys en els seus comptes.