25/09/2016

El ‘roaming’ gratis ens sortirà molt car

2 min

Hi ha qui considera un èxit que Brussel·les hagi retirat la proposta de limitar a 90 dies per any l’ús del telèfon mòbil en un país de la UE diferent del d’origen sense haver de pagar suplement d’itinerància. Sobre el paper, la nova directiva representa que, a partir del 15 de juny de l’any que ve, els ciutadans de la Unió podrem fer i rebre trucades i missatges i connectar-nos a internet quan viatgem en les mateixes condicions que a casa. En la pràctica, la campanya en favor de la gratuïtat del roaming pot acabar costant-nos cara als consumidors del sud d’Europa.

Per començar, els 90 dies sense suplement que establia la proposta original eren només un mínim -i força generós, ja que multiplicava per set el temps mitjà que els europeus passem cada any fora del nostre estat-. Cada operadora podia ampliar el període a voluntat, i algunes ho haurien fet per ser més competitives. En canvi, amb la nova normativa no hauran de respectar cap mínim i cadascuna podrà decidir quin consum en itinerància considera abusiu i subjecte a suplement.

Però, a més, els clients de les operadores dels països del sud ens veurem més perjudicats. Les companyies d’aquí han de desplegar més capacitat -més antenes- per atendre l’allau estival de turistes del nord, mentre que el turisme en sentit contrari no genera allà la mateixa necessitat. I els preus majoristes que ha fixat la CE per a l’intercanvi de trànsit entre operadores són deficitaris per a les d’aquí, de manera que compensaran les pèrdues apujant-nos les tarifes a tots els clients, fins i tot als que no viatgen mai. Segons Expansión, la CNMC ja ha quantificat aquest increment: un 7% a partir de l’any que ve. És a dir, els consumidors espanyols, italians i grecs menys privilegiats acabaran subvencionant el roaming dels compatriotes que sí que viatgen i el dels nòrdics, igual com els abonats que no mirem futbol ja subvencionem els que sí que ho feu. Us felicito, fills.

stats