‘WEARABLES’
Empreses 25/01/2015

La retirada de les ulleres també afecta projectes catalans

Scalar Drone acaba de presentar la seva tercera aplicació per a les Google Glass, mentre que el centre i2CAT farà recerca per a unes ulleres d’Epson

Patricia González
2 min

El llançament de nous dispositius tecnològics com les Google Glass obre un nou ventall de possibilitats en el món de la programació d’aplicacions. Les empreses de desenvolupament tecnològic i els centres de recerca s’afanyen per aconseguir fer-ser un lloc en el mercat. Però què passa quan el dispositiu desapareix en ple desenvolupament?

Algunes empreses catalanes ja havien començat a crear les seves pròpies aplicacions per a les ulleres intel·ligents de Google. És el cas de la companyia Itglas, homologada pel gegant tecnològic com a desenvolupadora d’aplicacions. El seu director executiu, Jordi Boza, diu que Google no ha tancat el projecte, sinó que “la companyia ha decidit desenvolupar un model millor que el prototip”. Però, tot i això, admet que la seva empresa ha entrat en “un període de reflexió”, ja que la notícia de la retirada ha generat “molta incertesa en el mercat tecnològic”. Itglas té una plantilla de 15 estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya i de l’Autònoma de Barcelona.

D’altra banda, l’empresa Scalar Drone fa només una setmana va presentar la seva tercera aplicació a Glassware, la pàgina oficial d’aplis de les Google Glass. “Som la primera empresa del món que ho pot dir”, diu enorgullit el seu fundador, Andreu Ibáñez. La companyia, homologada per Google des del seu naixement l’any 2012, es dedica a la programació d’aplicacions per a wearables i, dins de la producció, les Google Glass han ocupat un lloc privilegiat. Scalar Drone participa en el departament Glass at Work, al qual s’ha derivat el projecte de les ulleres intel·ligents després de retirar-lo de Google X. “Som molt optimistes perquè el sector industrial, al qual ens dediquem, no s’ha aturat”, afirma l’emprenedor. Ibáñez assegura que encara pot adquirir Google Glass per continuar amb la seva investigació. “No parem de treballar”, assegura. A les tres aplicacions que l’empresa ja posseeix, cal sumar-hi dos projectes en què estan treballant: un gestor de continguts geolocalitzats i una aplicació perquè les persones amb mobilitat reduïda avaluïn l’accessibilitat d’algunes instal·lacions movent el cap.

Crear el precedent, però, permet que sorgeixin altres projectes a nivell català tot i que no estiguin vinculats a Google. De fet, empreses com Epson, Samsung o Sony estan treballant en el desenvolupament de les seves pròpies ulleres intel·ligents i això permetrà crear sinergies entre les empreses tecnològiques i desenvolupadors d’aplicacions.

Precisament, Epson, juntament amb el centre tecnològic barceloní i2CAT, va anunciar aquest mateix mes la firma d’un acord per impulsar la innovació en l’àrea de les ulleres intel·ligents de la marca. Les Moverio BT-200 es dirigeixen bàsicament a un client industrial i es diferencien de les smartglasses de Google en el processador, però sobretot en el fet que són binoculars, és a dir, que l’usuari té la pantalla just al davant. El director d’innovació i tecnologia del centre i2CAT explica que la retirada de les ulleres de Google podria ajudar el projecte, ja que els “permetria captar més professionals amb coneixements sobre aquest tipus de dispositiu”.

El paper d’i2CAT és fer de nexe entre les empreses que vulguin desenvolupar aplicacions per a les ulleres d’Epson i la companyia. Catalunya es convertirà en un centre pioner en desenvolupament d’aplicacions per a aquest tipus de tecnologia a nivell europeu, sobretot en l’exploració en realitat augmentada i visionat en 3D.

stats