06/01/2013

La reordenació dels bancs també cotitza

2 min
La reordenació dels bancs també cotitza

Les entitats financeres catalanes i espanyoles que van tenir un fort protagonisme en la reestructuració bancària van rebre una elevada penalització a borsa l'any passat. Si bé és veritat que tot el sector va patir una davallada, bàsicament pel fet de dependre massa del mateix mercat espanyol, és encara més cert que els bancs locals que van comprar altres entitats en crisi i els que van haver de captar capital addicional públic o privat van veure com les seves cotitzacions registraven davallades molt severes.

El cas de Bankia s'escapa de totes les categories. Va liderar les pèrdues de l'Íbex-35 de l'any passat, amb un descens del 89,12% el 2012. Però en segon lloc trobem Banco Popular, amb una caiguda de la cotització del 66,91%, per culpa del dèficit de capital que va detectar l'auditoria d'Oliver Wyman. A diferència de Bankia, l'entitat que presideix Ángel Ron sembla que va aconseguir acabar amb el problema després de tancar amb èxit una recent macroampliació de capital de 2.500 milions d'euros, un fet que ha suposat no haver de necessitar cap bestreta del rescat bancari europeu.

No gaire més amunt en la llista de pèrdues de l'Íbex-35 hi trobem Banc Sabadell i CaixaBank. La primera entitat va tancar el 2012 amb una caiguda anual del 21,97%, molt semblant a la del 19,21% de CaixaBank. Les dues entitats van encapçalar bona part de la reestructuració financera, absorbint fins a tres entitats en mans del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

La CAM i Banca Cívica

Banc Sabadell es va quedar la CAM i molt recentment ha arribat a un acord per comprar la xarxa d'oficines i el negoci financer de l'antiga Caixa Penedès a BMN.

El banc que presideix Isidre Fainé també va voler aprofitar les oportunitats que oferia el sector amb la compra de Banca Cívica, una operació que li ha permès arribar al lideratge del sector en actius a Espanya, superant la mateixa Bankia, el Santander i el BBVA.

També a finals d'any el FROB va anunciar que adjudicava Banc de València a l'entitat que té Joan Maria Nin com a conseller delegat. L'augment de volum de CaixaBank i de Banc Sabadell ha estat evident amb aquestes operacions, però l'exposició al mercat espanyol també ha augmentat, cosa que penalitza a borsa, van destacar fonts de financeres.

En aquest sentit, el BBVA també es va quedar Unnim, el banc que van crear les antigues caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu. Va ser la més petita de les entitats adjudicades pel FROB. Aquesta situació i la gran diversificació geogràfica de l'entitat que presideix Francisco González van permetre una revalorització del 15,56% durant el 2012. De fet, el BBVA i Banco Santander van ser els dos únics grups bancaris que van aconseguir tancar l'any en positiu a l'Íbex. L'entitat que presideix Emilio Botín va firmar la pujada més significativa, del 29,79%, a causa també de la forta presència internacional.

stats