ELS MERCATS
Empreses 16/12/2012

La rendibilitat de les primeres matèries

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

Al segle XXI, per a molts empresaris operar en els mercats estrangers segueix sent una estratègia d'inversió atractiva i rendible. Probablement, l'única raó per la qual qualsevol persona o empresa decideix entrar en un mercat estranger és perquè creu que augmentarà la rendibilitat. En moltes ocasions, és gairebé obligatori. Per exemple, els productors de petroli del Pròxim Orient no necessiten tot el petroli que extreuen, i la raó fonamental del negoci es relaciona amb la seva exportació.

La setmana passada, els dos grans índexs de primeres matèries van tenir rendiments negatius i van deixar un exercici anual pròxim a zero. Durant la primera setmana de desembre els mercats de primeres matèries van perdre part de l'impuls positiu observat a finals de novembre, a causa de la preocupació per l'abisme fiscal dels Estats Units davant la proximitat de la data de venciment, l'1 de gener.

Pel que fa al desenvolupament individual de les primeres matèries, algunes generen retorns positius com la soja, que acumula un retorn des de l'inici d'any del 23%. Dins de les matèries primeres agrícoles també destaquen el blat i el cacau, amb retorns anuals del voltant del 20%. En el sector dels metalls és on trobem els millors retorns, amb la plata al capdavant amb un retorn de gairebé un 17% des de l'inici d'any, i amb l'actiu refugi per excel·lència, l'or, a només un 9,6% d'assolir el seu preu màxim històric, 1.888,7 dòlars l'unça.

El sector de l'energia es perfila com el de pitjor acompliment. El dòlar més fort va fer perdre força al cru i va reforçar la tendència baixista, i l'augment en les reserves d'energia als EUA va suposar més pressió venedora.

El Brent es va tornar a situar novament per sota dels 108,50 dòlars, i es podria assentar ara en un rang més baix pròxim als 107 dòlars el barril. No hi ha dubte que l'OPEC haurà de reduir significativament la seva producció, que s'ha mantingut a nivells elevats durant mesos enmig de senyals que l'oferta global comença a superar la demanda a causa de l'important increment de la producció dels EUA, que va aconseguir nivells que no es veien des de fa 20 anys.

Això està causant un canvi de paradigma en els mercats de petroli, on els productors tradicionals corren el risc de perdre gradualment la seva influència. No obstant això, l'augment de la capacitat disponible serà positiu, ja que baixarà la volatilitat dels preus del cru i evitarà que els preus pugin massa en un futur immediat. Així, doncs, podem seguir observant una correcció en el preu del cru en els pròxims mesos, mentre que els metalls preciosos poden seguir amb les apreciacions acumulades, donada la situació de crisi econòmica actual i responent a les necessitats d'inversió en actius refugi.

Blanca Placián i Millán Vázquez són analistes de borsa.

stats