Empreses 09/09/2012

Com podem reduir la factura de la llum?

Andrea Rodés
2 min
Com podem reduir la factura de la llum?

La crisi econòmica, la pujada del preu dels recursos energètics i la necessitat de retallar despeses han obert noves oportunitats de negoci per a les anomenades empreses de serveis energètics (ESE). Aquestes empreses engloben des de consultores i auditores d'estalvi energètic fins a fabricants d'equips i components, distribuïdores d'energia i start-ups tecnològiques enfocades al desenvolupament de sistemes per ajudar les empreses a ser més eficients i complir els criteris de sostenibilitat.

Un exemple d'ESE innovadora és Esco Partners, fundada per un grup d'arquitectes catalans que buscaven una sortida professional a la crisi immobiliària. Esco Partners està orientada a millorar l'eficiència dels sistemes d'il·luminació en els comerços i locals de restauració per mitjà de la implementació de tecnologia led en substitució de les bombetes convencionals. El seu últim projecte per a la cadena de complements de moda Misako, amb botigues a tot l'Estat, ha garantit a l'empresa un estalvi mitjà en la factura de la llum del 70% durant els pròxims sis anys (el temps de vida útil dels leds). Per mitjà d'un contracte de rendiment energètic, Esco Partners assumeix tots els costos de la inversió inicial i acorda amb el seu client un percentatge de l'estalvi estimat, que li deduirà anualment. En el cas de Misako, un cop finalitzada la instal·lació i el manteniment dels leds (proveïts per l'empresa catalana Easyled), l'ESE factura a l'entitat un 75% de l'estalvi en euros en el rebut de la llum.

"D'aquesta manera, el client obté un estalvi del 25% sense haver-se gastat ni un duro", explica Francesc Bascompte, director d'Esco Partners. "A la llarga volem que ens contractin per l'estalvi energètic, no només pel model de finançament que els oferim", afegeix Bascompte. En assumir tots els riscos tècnics i financers dels projectes, el repte de les ESE "és mantenir la liquiditat", afegeix l'arquitecte, convençut que el model de negoci canviarà els pròxims anys.

Espanya té una dependència energètica superior al 70%, un 20% més que la mitjana europea, segons l'Associació d'Empreses de Serveis Energètics. Anualment l'Estat gasta uns 50.000 milions a comprar energia. Les ESE poden ajudar a reduir aquesta dependència i a complir els objectius marcats per la UE, l'anomenat triple 20 (20% de reducció d'emissions de CO, 20% d'augment de l'eficiència energètica i que un 20% de l'energia sigui renovable). A més, es tracta d'una indústria incipient, amb potencial per crear 700.000 llocs de treball fins al 2020, segons l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia.

stats