SALUT
Empreses 21/06/2015

Els ratolins de laboratori tenen un nou competidor

La ‘biotech’ catalana ZeClinics utilitza embrions de peix zebra per testar fàrmacs i desenvolupar tractaments contra el càncer personalitzats

-paula Solanas
2 min
Els ratolins  de laboratori tenen un nou competidor

L’animal estrella dels laboratoris, el ratolí, podria perdre aquesta categoria contra una espècie menys coneguda. L’empresa catalana ZeClinics utilitza embrions de peix zebra per fer estudis preclínics que permeten provar fàrmacs i tractaments per a malalties com ara el càncer i el Parkinson. Aquest spin-off de la Universitat Pompeu Fabra, instal·lada al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), és el resultat de la feina de quatre científics (un català, dos italians i un andalús) que van trobar un nínxol de mercat en aquest tipus de serveis orientat, sobretot, a companyies farmacèutiques.

La clau per tirar endavant el canvi? Segons un dels seus fundadors, Ignasi Sahún, la reducció en el cost i el temps: “Un ratolí triga 21 dies a tenir cries i, a més, necessiten un mínim de tres mesos per desenvolupar-se”. Els peixos zebra, en canvi, poden tenir una mitjana de 200 embrions en cada posta en tan sols 24 hores. A més, ocupen menys espai i són menys cars que els rosegadors. D’altra banda, presenten una gran capacitat de regeneració de teixits.

Entre els seus clients, hi ha una gran farmacèutica espanyola i dues empreses mitjanes a nivell internacional. Sahún reconeix que la investigació amb peixos zebra fa temps que es desenvolupa, però destaca que en el mercat espanyol pràcticament no tenen competidors. “Estem convençuts que el peix zebra s’acabarà convertint en l’estàndard i que les agències reguladores voldran invertir en aquest model; confiem que quan això passi ja tindrem prou força i ens beneficiarà”, afirma.

La recerca científica ha sigut un dels sectors més maltractats per les retallades en subvencions, cosa que ha dut projectes com ZeClinics a buscar vies d’aplicació comercial per a les seves descobertes. Això implica sortir del laboratori i aprendre a gestionar una empresa. “Ens hem mogut com anguiles, no hem parat de formar-nos”, afirma Sahún. Al maig van completar una campanya d’equity crowdfunding, amb la qual han aixecat 100.000 euros i han repartit el 10% de les accions de la companyia. Aquest finançament permetrà desenvolupar ZeOncoTest, un sistema de tractaments de càncer personalitzats per replicar un tumor concret en els animals i comprovar quina teràpia és més efectiva.

El XX Fòrum d’Inversió d’Acció, l’agència per a la competitivitat de la Generalitat, els ha seleccionat fa poc com una de les 50 millors empreses catalanes que busquen finançament. Per ara han pogut igualar la facturació del 2014 (70.000 euros) només el primer trimestre del 2015, i esperen tancar l’exercici amb un mínim de 150.000 euros. De cara al 2017 preveuen créixer prou per poder crear una llibreria pròpia de molècules i desenvolupar els fàrmacs ells mateixos.

stats