OPINIÓ
Empreses 11/11/2012

El racó del consumidor

Josep Maria Galí
2 min
El racó del consumidor

Renovació

Avui ens posarem el barret de doctor Freud i mirarem d'aprofundir en la relació persona-objecte, que és una de les claus per entendre el fenomen del consum. En la nostra societat l'objecte és comunicat pels productors com un consumible, és a dir, una cosa que té sentit quan és utilitzada, destruïda i reposada per una altra que se'ns ofereix amb l'argument que és millor, que ens fa la vida més fàcil, que és nova (ai, la fatal atracció estimulant de la novetat!) i que hem de tornar a pagar. L' amortització és la visió financera d'aquesta realitat, d'aquest tipus de relació amb el producte. Està amortitzat. S'ha de renovar.

L'objecte viscut

Però hi ha moltes altres maneres de veure i sentir la relació amb l'objecte, més enllà del consum. Els psicòlegs ens donen una pista: el que anomenen l'objecte transicional, o sigui, aquell objecte que ens permet modificar en un sentit o un altre la nostra condició humana a través del seu ús i de la seva vivència, el seu acompanyament . Es veu clarament amb els productes de qualitat excel·lent, per exemple en l'àmbit del luxe. L'objecte excel·lent rep una investidura en termes psicoanalítics, és a dir, un sentit vital que li dóna el seu propietari o usuari, i que l'eleva a un altre nivell, més enllà del mer consum i destrucció a través de l'ús.

Respecte

L'objecte mostra fins a quin punt respectem el medi en què vivim, els altres i nosaltres mateixos. Qui maltracta les coses, qui les consumeix de manera destructiva, qui no veu en un objecte de metall un bocí de natura transformat per l'home, qui no és capaç d'apreciar en un moble de fusta l'arbre que li va donar vida i els ocells que piulaven a les seves branques, qui promociona l'amortització i reposició infinita, qui fa màrqueting de l'usar i llençar és en definitiva el còmplice de la destrucció col·lectiva del nostre planeta, algú que considera exclusivament el seu benefici personal i és insensible a la realitat social. És l'economia que ens porta a la crisi de sostenibilitat.

Josep Maria Galí és professor d'Esade i consultor.

stats