El racó del consumidor
Empreses 10/02/2013

Multes

Josep Maria Galí
2 min
El racó del consumidor

Multes

En aquest país hi ha moltes coses que no s'entenen, que són desproporcionades, irreals, fruit de decisions de polítics que no tenen ni idea de la situació i de l'estat d'ànim del país en què viuen i que suposadament han de dirigir. Els ciutadans que intentem tirar endavant en aquesta societat espoliada hem de patir una depredació addicional a la càrrega impositiva que hem de suportar: el cost de les multes. Multes de tota mena que arriben de tot arreu. Les multes tenen diferents imports però tots són exagerats. No estan proporcionats al nivell de rendes d'aquest país.

Desproporcions

La lògica ens diu que si la renda mitjana del país baixa, la globalitat de les multes hauria de baixar en proporció. Les multes també haurien de ser proporcionals a les rendes individuals. Una multa d'excés de velocitat de 300 euros per a un autònom que amb prou feines arriba a final de mes és una bufetada d'una magnitud desproporcionada, mentre que per a un milionari és una minúcia de la qual probablement ni s'assabenta. Les multes són, en aquest sentit, una injustícia manifesta, un abús dels poderosos contra els ciutadans, que es troben desarmats, i més amb el sistema i cobrament actual.

Paranoia

El sistema de multes és doblement o triplement injust perquè l'aplica sense contemplacions per tots els nivells de l'administració. Multen els ajuntaments, multen les diputacions, multa Trànsit i multa Hisenda, d'una manera salvatge i asimètrica: quan ells s'equivoquen ni demanen excuses. A més, tots embarguen de manera sistemàtica, amb un nivell d'intensitat i de persecució que provoca un malestar i una paranoia constant. Si a això hi afegim la sensació generalitzada que els polítics fan mal ús dels nostres impostos i multes, l'aire en aquest país comença a ser irrespirable.

stats