EMPRENEM
Empreses 20/10/2013

Les quitances ja no pagaran impostos

Les empreses que refinancin deutes ja no hauran de declarar les pèrdues generades com a plusvàlues

D.s.u.
2 min

BarcelonaLes empreses que tinguin problemes i que refinancin el seu deute no hauran de pagar impostos per les possibles quitances que acordin amb els creditors. Fins ara, Hisenda considerava aquestes quitances com a plusvàlues, i per tant estaven subjectes al pagament d'impostos. El canvi està inclòs en una esmena en el projecte de llei de fiscalitat mediambiental i altres mesures tributàries.

Amb aquesta mesura s'intenta afavorir la viabilitat dels sectors amb més necessitats de refinançament dels seus deutes amb les entitats de crèdit, com les immobiliàries -moltes de les quals estan en concurs-, les concessionàries i les empreses vinculades a sectors energètics amb primes, segons van explicar fonts del ministeri d'Hisenda a l'agència Efe. La modificació estarà en vigor per als pactes signats amb els creditors a partir de l'1 de gener del 2013.

De tota manera, el president del Consell General de Col·legis d'Economistes d'Espanya, Valentí Pich, avisa que caldrà esperar el text definitiu per saber si la modificació és un "brindis al sol", perquè, en principi, una empresa que refinança deute i obté una quitança és perquè té pèrdues, que no tributen.

El text també inclou les últimes modificacions de la llei tributària fetes pel govern espanyol, que inclouen mesures per apujar el tipus efectiu de l'impost de societat que paguen les grans empreses, tot eliminant o limitant algunes deduccions que es podien fer si tenien pèrdues. Segons Hisenda, amb aquestes mesures de moment s'ha aconseguit apujar al 10% el tipus efectiu de l'impost de Societats de les grans empreses. A més amb aquestes eliminacions, l'Estat pretén incrementar la recaptació tributària en 3.650 milions d'euros el 2014, segons els pressupostos.

En la norma s'inclouen altres mesures ja anunciades per l'executiu, com la possibilitat de deduir les pèrdues per deteriorament de capital o fons propis i per les rendes negatives de societats a l'estranger.

L'objectiu de la reforma és eixamplar les bases imposables de l'impost de societats, però també crear impostos mediambentals, com havia demanat en repetides ocasions la Comissió Europea.

En aquest sentit, es crea l'impost sobre gasos fluorats d'efecte hivernacle. L'objectiu del govern era posar-lo en marxa l'any que ve, però al Congrés s'hi ha introduït una esmena perquè entri en vigor de manera esglaonada, de manera que fins a l'any 2016 no es pagarà el 100% d'aquesta taxa.

Quedaran al marge d'aquest impost els gasos destinats a la fabricació de medicaments en forma d'aerosols, mentre que el que es fa servir per fer extintors estarà bonificat al 90%.

Totes aquestes modificacions fiscals queden pendents de l'informe encarregat per l'executiu espanyol a un comitè d'experts, que es presentarà al febrer. L'objectiu d'aquest informe és fer una reforma fiscal integral que entraria en vigor el 2015.

stats