Tot queda igual

La setmana passada em sorprenia pel fre que el govern espanyol ha aplicat a les reformes tan aviat com ha vist que baixava la prima de risc. Sembla que les pobres perspectives per als pròxims anys no són prou al·licient per intentar millorar els fonaments de l'economia. Aquesta sorpresa augmenta quan sentim el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, prometent que els funcionaris de l'Estat recuperaran els moscosos tan aviat com l'economia millori. Els moscosos són dies de lliure disposició que tenen els funcionaris de l'Estat des dels anys de la Transició. Va ser un invent del govern de l'època per no actualitzar els sous basant-se en la inflació. L'invent ha aconseguit sobreviure fins ara, ja que Rajoy només va suprimir alguns d'aquests dies, però no tots. I quan s'acabi la crisi, es tornarà al punt de partida.

En la mateixa línia, el secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha assegurat aquesta setmana que els funcionaris de l'Estat recuperaran la paga extra que se'ls va eliminar el 2012 quan l'economia es recuperi, cosa que segons Beteta serà el 2015. El missatge que arriba, per tant, és que quan la crisi hagi passat tot tornarà a ser on era.

No ens enganyem: o passa alguna cosa grossa o repetirem els mateixos errors. El sistema de partits seguirà igual. Els governants tornaran a invertir en infraestructures amb una lògica no econòmica sinó electoralista (el pitjor és que ni el deute ni el dèficit més alts de l'últim segle han impedit que això se segueixi fent avui). I els bancs seguiran com sempre, fent el que vulguin. Aquesta setmana, l'economista en cap de La Caixa, Jordi Gual, reconeixia que, per molt que Europa creï una unió bancària i un mecanisme per liquidar els bancs insostenibles, els governs hauran de seguir rescatant entitats financeres quan hi hagi una crisi sistèmica, ja que no es podrà permetre la caiguda del sistema. És a dir: tot queda igual. Una constatació depriment.

Més continguts de l'emprenem