RETWEETS

Per què Apple Pay ens arriba coix

Dos anys més tard que els usuaris dels EUA, els propietaris espanyols d’iPhone poden fer-lo servir des de dijous passat per pagar a les botigues que tinguin datàfon compatible amb la tecnologia NFC de connexió per proximitat. Sempre, això sí, que siguin clients del Santander o bé titulars d’una targeta de crèdit American Express. En aquest aspecte, Apple Pay arriba aquí molt coix respecte a les alternatives per a mòbils Android que ressenyava fa dos dissabtes a la secció de Mèdia de l’ARA: a Samsung Pay i Vodafone Wallet es poden virtualitzar targetes d’altres emissors i entitats bancàries. D’altra banda, l’estrena d’Apple Pay en altres mercats va ser força més vistosa: als EUA va començar (2014) amb cinc bancs, i al Regne Unit (2015), amb sis.

L’aliança inicial amb el Santander té sentit per a Apple perquè és el banc més gran d’Espanya, però sobretot per al mateix banc: fins ara no ha mostrat gaire inclinació tecnològica de cara als clients, i vinculant-se a l’iPhone se situa a la butxaca de pocs consumidors (menys del 12% de quota de mercat de smartphones ) però d’alt poder adquisitiu. En canvi, l’absència inicial d’entitats digitalment més actives com el BBVA, CaixaBank o el Sabadell es deu a les condicions que Apple pretén imposar: una quota anual per cada targeta vinculada més un percentatge per transacció feta. Segons fonts bancàries, en algunes operacions el banc arriba a perdre-hi diners, i si vol recuperar-los hauria de cobrar al client per la possibilitat de fer servir Apple Pay o bé explotar les dades sobre consum generades. Per això han optat per esperar-se.

El que sí que està fent bé Apple és desplegar i difondre el seu sistema. Apple Pay també serveix per pagar en botigues electròniques, i els comerços físics poden demanar adhesius per posar-los a l’aparador o al costat de la caixa per explicar als clients que s’hi pot pagar amb el mòbil -o el rellotge- Apple. Segur que aquesta senzilla iniciativa farà Apple Pay molt més popular que tots els altres sistemes per pagar amb mòbil que ja existeixen.