02/12/2012

La quarta compra de CaixaBank

2 min
La quarta compra de CaixaBank

Les caixes controlaven el 50% del sistema financer espanyol el 2009. La crisi ha servit per reordenar el sector financer, amb la transformació de gairebé totes les entitats en bancs i la creació de grups més grans. Bankia, per exemple, es va formar amb els actius de set caixes, i es va situar en el tercer lloc en el sector per actius, per sota del Santander i el BBVA.

Però CaixaBank, just per darrere de Bankia, ha agafat embranzida i amb la recent compra de Banca Cívica ja va superar no només Bankia sinó que es va col·locar com a líder del sector, amb uns actius de 345.000 milions d'euros.

Aquesta setmana, a més, l'Estat ha anunciat l'adjudicació del Banc de València a CaixaBank, cosa que ja col·loca el grup català amb 367.400 milions en actius. Així, des del maig del 2010, CaixaBank ha comprat quatre entitats. Primer va ser Caixa Girona, després Bankpime, en tercer lloc Banca Cívica i finalment el Banc de València.

Cap d'aquestes compres, excepte Bankpime (per la qual CaixaBank va pagar 16 milions) ha representat un cost monetari per a l'entitat que dirigeix el conseller delegat, Joan Maria Nin. Tampoc en cap d'aquests casos s'ha hagut de fer cap ampliació de capital amb diners.

Bescanvis d'accions

L'adquisició de Banca Cívica, la més rellevant fins ara, es va pactar amb un bescanvi d'accions, i en el cas del Banc de València el sanejament que farà l'Estat a través del FROB suposarà 6.000 milions d'euros.

L'organisme depenent del Banc d'Espanya assumeix les pèrdues, farà una ampliació de capital i pagarà el 72,5% de les pèrdues esperades durant els pròxims 10 anys, el que s'anomena esquema de protecció d'actius (conegut com a EPA).

Aquest sistema es va utilitzar amb la CAM i Unnim, les entitats que han acabat al grup Sabadell i BBVA, respectivament. Amb la creació del banc dolent , es van donar per acabades les EPA en les subhastes de CatalunyaCaixa i Banc de València reactivades fa poques setmanes. Però fonts del sector van assenyalar que el banc valencià era impossible de col·locar si no hi havia la total garantia que el comprador quedés totalment blindat. En tot cas, Brussel·les ha donat el vistiplau a l'operació.

CaixaBank aconsegueix un encaix geogràfic molt complementari amb la compra del Banc de València, similar al que va aconseguir el Banc Sabadell amb la CAM a la mateixa zona. CaixaBank preveu 85 milions d'estalvis anuals per al 2014, mentre que les despeses de reestructuració brutes s'elevaran fins als 233 milions. La quota de mercat de CaixaBank en oficines a la regió del Llevant augmentarà fins al 16%, i duplicarà el volum de negoci, amb una quota del 12%.

Aquests percentatges permeten complir gairebé amb el pla estratègic vigent. Ara a la primera entitat financera espanyola només li queda l'assignatura pendent de créixer a Galícia.

stats