11/11/2012

Un programa de gestió de projectes senzill i barat

3 min
Un programa de gestió de projectes  senzill i barat

Pablo Villalba tenia 22 anys quan ell i un amic seu van rebre un encàrrec per traduir un document. Després de passar-se la nit treballant i descobrir al dia següent que tots dos havien traduït la mateixa part i que no havien avançat gens en la feina, se'ls va encendre la llumeta: "Cal inventar un sistema de gestió de projectes que sigui fàcil i divertit d'utilitzar". Vist i no vist, aquest jove llicenciat en enginyeria aeronàutica es va posar a dissenyar un programa que funcionés de manera similar a Facebook i Twitter, en lloc dels complexos sistemes informàtics d'empreses com SAP.

El resultat és Teambox, una eina de gestió de projectes basada en servidors al núvol ( cloud computing ), que ofereix funcions com el correu electrònic, el xat i la gestió de tasques, i permet la integració amb altres programes com Dropbox o Google Docs.

"El programa ha millorat molt des de la versió inicial", comenta Villalba des de les oficines de Teambox a plaça Catalunya. El primer prototip de Teambox va ser llançat el 2009 gràcies a la inversió inicial de 30.000 euros d'Albert Feliu, cofundador d'Infojobs. Villalba va obrir una oficina a Barcelona Activa amb la intenció de vendre la seva eina a les empreses locals, però el contacte amb un estudiant nord-americà d'Esade que es va interessar en el seu projecte el va convèncer per marxar a Silicon Valley.

EUA, un mercat més fàcil

Des de llavors, Teambox no ha deixat de créixer. "Entrar al mercat americà va ser molt més fàcil, perquè allà les empreses paguen per anticipat, estan més obertes a innovar i tenen una estructura més gran per treure profit del nostre programa", comenta Villalba. En menys de dos anys, la seva companyia ha passat dels 10.000 usuaris als 300.000, incloent-hi clients multinacionals com Sony, Danone, Philips, Lego, Ticketmaster i Groupon. El 2011, l'empresa va rebre una primera inversió de 800.000 euros de les famílies Priu i Fosatti. El mes passat va obtenir 1,5 milions d'euros més, provinents de la fundació José Manuel Entrecanales i un grup d'inversors dels EUA.

Un avantatge competitiu de Teambox és que pot ser descarregat amb un simple pagament amb targeta bancària, tant per un usuari individual com per un departament sencer, i el seu ús no requereix contractar consultors informàtics ni familiaritzar-se amb complexos processos tecnològics. La interfície de Teambox té una aparença similar a la de les xarxes socials, amb un mur públic al centre, on els participants d'un projecte poden deixar comentaris, i un menú desplegable al lateral, amb diferents aplicacions. La descàrrega del programari és gratuïta fins a un màxim de 5 usuaris. A partir d'aquí, les tarifes oscil·len entre els 25 i els 375 dòlars (100 usuaris). Quan es tracta d'empreses grans, Teambox elabora pressupostos customitzats.

Tot i ser una empresa catalana, fins fa poc l'única versió del programa era en anglès, ja que és als EUA on s'ha consolidat el seu mercat. Teambox creix entre un 10% i un 15% al mes, sense haver invertit un duro en publicitat, assegura Villalba. "A la majoria dels nostres usuaris no els coneixem, ja que ens contracten per internet", diu l'emprenedor. Teambox espera tancar l'any amb una facturació d'un milió d'euros i arribar als dos milions la primavera del 2013.

Barcelona, centre de R+D

Teambox té una vintena de treballadors, la majoria a Barcelona, centre d'innovació de l'empresa. A les oficines de Silicon Valley només hi ha l'equip comercial. "Barcelona és un lloc recollit, amb abundant talent tecnològic; és més fàcil retenir el personal que a San Francisco", comenta Villalba, mentre darrere seu els programadors realitzen un test sobre l'última versió de Teambox, que inclou aplicacions per a mòbil i tauletes. "Enfocar la gestió de projectes com una xarxa social ens ha permès fer-nos un forat al mercat", diu Villalba.

stats