14/10/2012

La possibilitat de dormir sobre un arbre

2 min
La possibilitat de dormir sobre un arbre

Passar la nit enlairat sobre un arbre, sense aigua corrent ni llum elèctrica, en ple contacte amb la naturalesa. Aquest era l'objectiu que tenia al cap el francès Manu Grymonpré quan va concebre Cabanes als Arbres, un hotel amagat entre els boscos del massís de les Guilleries. Format per deu cabanes de fusta natural, suspeses sobre faigs i avets, es tracta de l'únic establiment d'aquest tipus en tot l'Estat. Les cabanes van ser dissenyades per ell mateix, enginyer industrial, amb l'ajuda d'un expert en fusta francès.

"A Catalunya s'ha perdut la cultura de la fusta", diu Manu davant les dificultats per trobar bons enginyers de fusta. Això explica la poca producció de fusta local, que no pot competir en preu ni qualitat amb països com França o els països escandinaus, on s'han preocupat de cuidar els boscos. La major part de la fusta catalana s'utilitza per fer palets. A Catalunya el 80% dels boscos són privats. "Si tinguessin algun rendiment econòmic de la seva explotació, estarien més cuidats i s'evitarien incendis", comenta Grymonpré.

Les dues primeres cabanes van ser instal·lades l'any 2009 després de gairebé quatre anys de baralles amb l'administració pública per aconseguir els permisos. A Grymonpré li agradaria expandir el negoci, però les traves burocràtiques el desesperen. "És increïble, vols fer un negoci sostenible i ecològic, que dóna feina a la població local, i et posen més obstacles que si vols fer una promoció immobiliària", es lamenta Grymonpré. Turisme i Medi Ambient han estat els departaments que li han posat més traves, assegura.

A l'hotel hi treballen cinc persones, totes de la zona, i el disseny respon a una filosofia ecosostenible: cabanes senzilles, fetes amb fusta local, sense tractar ni pintar, on l'única decoració és el tronc que les travessa de dalt a baix i la vista des de les finestres. Els poms de les portes i les baranes dels balcons estan fets de branques. Estan equipades amb un WC sec, biodegradable, els residus del qual es recullen cada dia i es reciclen en una planta de compostatge pròpia (que serveix per fer adob). Els hostes disposen d'un petit rentamans i una gerra d'aigua, que no es reomple fins que es buida.

L'única font d'il·luminació són les espelmes i el frontal proveït als hostes a la recepció, juntament amb uns binocles per observar els ocells. Cada cabana rep el nom d'una au autòctona: pit-roig, gafarró, bosqueta... "També es poden veure senglars, guineus, esquirols, i fins i tot algun cabirol", assegura Grymonpré. La impressió des de les cabanes és d'estar flotant sobre el bosc.

stats