MACRO
Empreses 13/01/2013

Les poques excepcions que No destrueixen llocs de treball

L'afiliació a la Seguretat Social augmenta en sectors com l'extracció de minerals metàl·lics i activitats veterinàries, però amb un efecte poc significatiu en termes absoluts

Christian De Angelis
3 min

Enmig de la recessió econòmica, amb el sistema financer en crisi, l'Estat a punt de fer fallida, la confiança en mínims i, sobretot, amb una taxa d'atur superior al 25%, són pocs els sectors econòmics que es permeten ser optimistes respecte a la generació d'ocupació.

No obstant això, les últimes estadístiques d'afiliació a la Seguretat Social demostren que algunes activitats de l'economia espanyola no van destruir llocs de treball durant l'últim exercici, sinó que en van generar de nous.

Segons les dades d'afiliats corresponents al mes de desembre del 2012, tretze de les 99 activitats econòmiques classificades en l'àmbit nacional (CNAE) van augmentar el nombre d'afiliats en alta en comparació amb el mateix període de l'any 2011.

Sectors minoritaris

On es genera ocupació? Les dades, que agrupen l'afiliació de treballadors en règim general i en el règim especial d'autònoms, van sumar en conjunt una caiguda en el nombre de treballadors del 5,4%, amb la destrucció de 856.397 llocs de treball. Tot i això, en l'epígraf d'extracció de minerals metàl·lics, el nombre mitjà d'afiliats al mes de desembre va augmentar un 7,2%, en organitzacions i organismes extraterritorials (on s'inclouen consolats i organismes similars) un 3,9%, i en activitats veterinàries un 3,5%.

Cristina Faciaben, secretària socioeconòmica de CCOO a Catalunya, destaca, però, que les variacions en termes absoluts en aquests sectors són poc importants. Per exemple, l'augment d'afiliats en extracció de minerals metàl·lics només arriba als 137 treballadors, en organismes extraterritorials als 103, i en el sector veterinari als 656. "Les dades d'afiliació en aquests sectors sempre varien, però són molt poc rellevants en números absoluts i poden llançar una idea que no significa res", diu la responsable sindical.

Empleats de la llar

En canvi, en l'epígraf d'activitats a empleats de la llar -el quart amb més augment percentual en el nombre d'afiliats, del 3,1%- la pujada en termes relatius sí que és més important. Amb 1.345 treballadors més que al desembre del 2011, les dades demostren part dels efectes del procés de regularització de l'afiliació de treballadors del servei domèstic iniciat al gener del 2012. Faciaben recorda que es tracta d'un sector "intensiu en mà d'obra i en què hi ha un espai enorme pel que fa a la generació d'ocupació regular", amb activitats com l'atenció als nens i les persones grans no dependents.

Immobiliàries

Una altra activitat en què l'afiliació va pujar més al desembre, tant en termes absoluts com relatius, són les immobiliàries: l'augment és de l'1,4%, amb 1.326 treballadors més. En aquest cas, una circumstància reguladora conjuntural podria haver disparat l'afiliació de manera puntual. Es tracta de l'eliminació, a partir de l'1 de gener, de la desgravació per a la compra de la residència habitual, que va disparar la compravenda d'habitatges en els mesos previs a Cap d'Any. "Els bancs i les empreses immobiliàries tenien molta pressa per fer bullir l'olla, a part que es tracta d'una activitat intensiva en mà d'obra", afirma Faciaben.

Segons la secretària de CCOO, cal destacar altres àrees que, tot i l'actual situació econòmica, generen ocupació. Un exemple és el telemàrqueting, una activitat que es du a terme a distància i dóna servei a molts sectors", explica Faciaben. Per altra banda, es tracta d'una activitat marcada per la poca seguretat laboral, l'escassa implicació en l'empresa per qui es presta el servei i en què, segons Faciaben, "caben situacions poc clares, com la dels falsos autònoms".

El primer portàtil ultralleuger

Encara que fos només pel pes, l'Asus Eee PC va ser el primer portàtil ultralleuger i va marcar el camí que havia de prendre la indústria. Van aparèixer, en conseqüència, les sèries lleugeres de Sony (Vaio) i d'Apple (MacBook Air). El seu objectiu és que sigui un portàtil que conservi els avantatges del teclat i alhora no generi molèsties de transport. Tot i això, la conquesta de la lleugeresa és tècnicament més complexa del que sembla i implica un canvi tecnològic important.

Asus fabrica el Nexus 7

Asus va irrompre la primavera del 2008 als magatzems Walmart dels EUA i des de llavors va passar a ser un referent tant social com tecnològic gràcies a l'Eee PC. Però a diferència del seu producte estrella, l'empresa s'ha consolidat i no deixa de llançar nous dispositius, sobretot ordinadors portàtils. Ara intenta triomfar en el sector de les tauletes al costat de Google fabricant el Nexus 7 i amb models amb Windows 8.

stats