PERSPECTIVA
Empreses 03/02/2013

Els polítics són un problema

El retorn de part dels capitals que havien fugit d'Espanya indica una suau recuperació de la confiança

Josep Oliver
2 min

BarcelonaL'acumulació de casos de corrupció política està afectant seriosament la confiança del país. I no solament en les institucions polítiques. També en la percepció que tenen consumidors i empresaris sobre si els líders actuals tenen capacitat per acomboiar el difícil camí pel qual estem transitant. Des de l'exterior, el retorn de part dels capitals que havien fugit d'Espanya indica un positiu canvi en la confiança internacional sobre el nostre futur. En els últims dos mesos del 2012, vora 100.000 milions d'euros van retornar a les economies del sud, cosa que s'ha reflectit en la recuperació de la borsa i en les davallades de la prima de risc. Però aquesta millora és fràgil. L'única manera de consolidar-la és mantenir el rumb de les reformes, incrementar la seriositat del país i palanquejar, encara més, la recuperació de la confiança internacional sobre l'abast i la intensitat del procés reformista.

Encara hi ha riscos importants a l'horitzó que podrien fer descarrilar el suau procés de millora. A l'exterior, cal assenyalar les eleccions italianes, els problemes francesos o la fallida de Xipre. A nivell intern, a aquest brutal esclat de corrupteles cal afegir-hi la nostra incapacitat per mostrar a l'exterior la seriositat que ens estan exigint. Veure com l'ambaixador dels EUA parla tranquil·lament de la corrupció a Espanya és un indicador de la preocupació amb què la resta del món analitza el degoteig de notícies a l'entorn de corrupcions, personals i polítiques. Corrupcions que afecten massa directament lideratges que són imprescindibles per sortir de la crisi.

Cal una catarsi col·lectiva. No n'hi haurà prou amb declaracions sobre pactes anticorrupció que són brindis al sol. Des de la moral social, s'espera molt més. S'esperen modificacions substancials en les conductes de les elits que ens dirigeixen. Des de l'àmbit de l'economia, aquesta exigència és encara més imperiosa. Ara que comencem a aixecar el cap altra vegada, el pitjor escenari seria una recuperació avortada per la incapacitat de les societats catalana i espanyola d'exigir les responsabilitats i els canvis que els temps demanen. Les enquestes ho assenyalen: els polítics són un problema. L'economia ho ratifica.

Josep Oliver és catedràtic d'economia aplicada de la UAB.

stats