‘START-UPS’
Empreses 24/05/2015

La pizza ja no es cou al forn: surt de la impressora

Natural Machines fabrica un aparell que converteix receptes de tota mena en plats mitjançant tecnologia d’impressió en tres dimensions

-jordi Velert
3 min
La pizza ja no es  cou al forn: surt de la impressora

Galetes, pizzes i raviolis impresos en 3D. Sembla ciència-ficció però Natural Machines ho ha fet realitat. La start-up barcelonina ha ideat una impressora d’aliments que ha servit per guanyar el premi BTA Innova al millor projecte d’innovació per a la indústria alimentària.

L’aparença externa de l’aparell és la d’un forn convencional. De fet, el seu pes no dista gaire de l’electrodomèstic que tothom té a la cuina: 13 quilos. El seu funcionament no és complicat. Al cap i a la fi, les receptes són simplement una combinació d’ingredients i formes, raona Emilio Sepúlveda, cofundador de l’empresa. “A cada forma li assignes un ingredient i amb això la màquina té prou informació per generar un disseny en tres dimensions”, explica.

En només cinc minuts es pot indicar a l’aparell la recepta que ha d’imprimir. Això sí, el temps de preparació de cada recepta varia segons la complexitat del disseny. Per exemple, crear un ravioli costa uns deu minuts i una figura de xocolata amb molts detalls triga mitja hora a estar enllestida. La versió inicial de la impressora, però, només dissenya el plat, no el cuina.

La tecnologia de l’aparell és la mateixa que la d’una impressora en 3D de qualsevol altre objecte. “Tens un moviment en tres eixos que et permet moure’t per l’espai”, explica. La diferència amb la impressió 3D habitual és que en aquest cas cada ingredient necessita una temperatura específica.

El preu de venda de l’electrodomèstic és elevat -1.200 euros- i inclou càpsules perquè s’hi afegeixin els ingredients de cada plat. El públic a qui s’adreça la impressora d’aliments inclou des de restaurants i pastisseries fins a hospitals que volen donar formes atractives a aliments per als malalts.

Els impulsors esperen que el producte faci el salt al mercat residencial quan incorpori una tecnologia de cocció dels plats. Aquesta fita trigarà 18 mesos a arribar, segons indiquen, si bé ja tenen a punt la tecnologia necessària. De moment encara no es pot adquirir però ja han rebut centenars de reserves.

“Tenim des de gent que ens demana només una màquina fins a grans cadenes que ens demanen mil aparells”, destaca Sepúlveda. Els mercats principals per a l’empresa emergent són els Estats Units i la Xina, d’on provenen gairebé la meitat de les comandes d’impressores 3D.

Barcelona Activa i Acció els han proporcionat contactes i accés a concursos per a emprenedors. L’última empenta per a la start-up va ser una subvenció de 50.000 euros d’un programa de la Unió Europea per a pimes. El premi BTA, a més, els ha proporcionat una plaça en un espai de coworking i la visibilitat que facilita haver tingut un estand a la fira de la innovació alimentària.

El punt de partida de Natural Machines va ser la necessitat d’un dels socis, propietari d’una pastisseria vegana, de fer arribar els seus productes a mercats amb més demanda. “Si fas un pastís l’has de congelar i crear un embalatge especial, perquè la part visual és molt important”, explica. Dit i fet, la companyia va trobar la solució al problema: en lloc del producte acabat, portarien la fàbrica al client. “Els ingredients no deixen de ser informació que es pot enviar per internet”, afegeix.

Una comunitat de receptes virtual completa l’oferta de Natural Machines, que es planteja anar més enllà de la impressió de plats. “Estem treballant per fer plats a mida per a pacients amb disfàgia [un trastorn consistent en la dificultat per empassar ] que siguin agradables”, indica Sepúlveda.

¿Tenen bon gust els plats impresos en 3D? El cocreador de l’estri ho té clar. “Al final depèn dels ingredients que hi posis. Si hi poses aliments frescos de qualitat, tindràs un plat de qualitat”, sosté. Per als escèptics, Sepúlveda ressalta que les úniques parts de la impressora que entren en contacte amb els aliments són la càpsula i el plat.

stats