ELS MERCATS
Empreses 24/06/2012

El petroli cau: qui hi guanya i qui hi perd?

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

Des d'inici d'any hem pogut veure com el preu del cru s'ha desplomat des de màxims històrics. I així ho podíem comprovar dilluns passat, quan després de la falta d'actuació per part dels bancs centrals (promesa en cas que les eleccions gregues provoquessin un caos als mercats), el preu del cru es va desinflar més d'un 2% i va arribar a cotitzar per sota dels 95 dòlars.

I és que, tot i la tendència alcista que vam viure l'any passat, des que va començar el 2012 el cru ha patit una caiguda de més del 20%, provocada per la falta d'expectatives per una ràpida sortida de la crisi de l'euro i per la por que els EUA tornin a caure en recessió. A tot això hi hem de sumar la desacceleració de les economies de la Xina i de l'Índia, els principals consumidors de petroli a escala mundial.

Pel que fa a la demanda, l'OPEP podria reduir la quota de producció, però en la seva última reunió, del 14 de juny, van decidir mantenir-la. Aquesta situació genera una pressió baixista sobre els preus del cru, ja que molts analistes consideren que actualment ens trobem en una situació d'excés d'oferta.

Malgrat les implicacions que té la caiguda del preu del petroli a escala mundial, ens hem de fixar en les oportunitats que apareixen a la borsa, concretament, a l'espanyola. En el cas de Gamesa i Solaria , aquestes dues empreses s'han vist clarament perjudicades per la baixada del preu del cru, ja que les inversions en energies renovables són menys atractives per als inversors i les empreses elèctriques prefereixen aprofitar les seves instal·lacions actuals, més dependents del petroli, que escometre noves inversions, fet que augmenta el patiment d'aquests valors a la borsa.

Una altra empresa perjudicada és Repsol . El grup està invertint grans quantitats de diners a explorar jaciments en regions de difícil accés i fent servir tecnologies molt costoses. La baixada del preu del cru pot afectar el seu marge operatiu i el seu benefici en permetre guanyar menys diners per barril extret, fet que, sumat a l'expropiació d'YPF, castigarà a mitjà termini al valor a la borsa.

Per altra banda, les companyies elèctriques com Endesa i Iberdrola n'estan sortint beneficiades, ja que veuen que mentre el preu del consumidor final puja, fruit de la complexa legislació de fixació de preus espanyola, els seus costos de generació, molt dependents del cost del petroli, disminueixen. Això pot ajudar Endesa a recuperar part de la capitalització perduda durant els últims mesos.

Finalment les dues aerolínies espanyoles Vueling i Iberia -actualment integrades dins del grup IAG amb British Airways- estan rebent molt bé la baixada del preu del cru, cosa que pot animar als accionistes d'aquestes companyies.

Blanca Palacián i Millán Vázquez són analistes de borsa

stats