EDUCACIÓ
PAULA CLEMENTE

Si vols que el teu fill aprengui a llegir, fes-lo dibuixar

La PictoEscriptura és un mètode provat en sis escoles que ensenya a llegir i escriure més de pressa

Si vols que el teu fill aprengui a llegir, fes-lo dibuixar / PAOLA DE GRENET Zoom

Un germà i un fill dislèxic, sumats a la voluntat de no decidir entre un aprenentatge bàsic i l’expressió artística, formen el còctel que va portar Roser Ballester a crear la PictoEscriptura. “És una metodologia que hem desenvolupat i provat durant gairebé deu anys i en què el repte és contribuir a fer que la creativitat guanyi espai en tota l’educació primària”, explica l’emprenedora. Es tracta de fer un ús instrumental del dibuix com a eina per aprendre a llegir i a escriure.

La metodologia, que s’ensenya als docents mitjançant una empresa també creada per ella que es diu Vox Prima, es va testar durant tres cursos en sis escoles públiques de Barcelona. La conclusió: PictoEscriptura duplica l’extensió dels textos del nen o que la comprensió lectora millori un 37%. Per això els seus esforços se centren ara en escalar el sistema, un objectiu que vol aconseguir amb l’ajuda de WeRock, una plataforma que agrupa un conjunt de dones que busquen oportunitats d’inversió.

WeRock ajuda start-ups que busquen finançament. Això sí, han de ser projectes encapçalats per dones: l’objectiu de les 60 que hi participen és crear una xarxa que connecti empresàries amb emprenedores per ajudar-se mútuament. Hi participen directives de Cellnex, Almirall, Ferrer i Cuatrecasas. Les fundadores són l’emprenedora Helena Torras i Ana Rebollo, d’Unilever.

Elles van definir-ne les bases a les estovalles d’una pizzeria i ara afronten el seu segon any de vida explorant la manera de formar una societat amb cara i ulls. El que tenen clar: el compromís mínim per ser a WeRock és una inversió de 1.000 euros en 18 mesos i la implicació en les start-ups ha d’anar més enllà dels diners. La participació en PictoEscriptura és una de les primeres fites, però el grup presumeix d’una altra victòria: haver dut el rock’n roll al Círculo Ecuestre, on fan les trobades.