OCI

Segell català a les consoles PlayStation de mig món

L’estudi Novarama va crear Invizimals, el primer joc d’èxit de realitat augmentada

Irene Riart
3 min
Segell català  a les consoles PlayStation  de mig món

L’any 2011 va marcar un punt d’inflexió per a l’empresa de videojocs Novarama. La companyia, amb seu a Barcelona, va signar un contracte d’exclusivitat per desenvolupar videojocs només per a l’americana Sony, creadora de la coneguda consola PlayStation. L’acord entre l’empresa catalana i el gegant tecnològic va arribar gràcies a l’èxit d’Invizimals, un videojoc creat fa deu anys i el primer que va triomfar arreu del món utilitzant la realitat augmentada.

L’estudi Novarama va néixer el 2003 amb l’objectiu de treballar en la innovació dels videojocs i, al mateix temps, no renunciar a crear productes de masses. Només dos anys després de la seva creació, la companyia ja havia desenvolupat el seu primer joc per a ordinadors, Fallen Lords, que transportava l’usuari a un nou univers en guerra. Però el veritable boom de Novarama va ser el 2009, quan va treure al mercat Invizimals.

El videojoc recrea un món de fantasia on es troben moltes criatures i l’objectiu del jugador és caçar-ne tantes com pugui. Aquests exemplars es poden veure a la consola en realitat augmentada gràcies a un codi.

El joc, inicialment desenvolupat per a la consola PSP, va convertir-se en un èxit de vendes a escala global, amb 2,5 milions d’unitats venudes i set versions diferents. Invizimals, doncs, es va transformar en una marca per si sola, que incloïa des d’adaptacions per a diverses plataformes fins a edicions de col·leccions de cartes de Panini i una sèrie de televisió.

De fet, es va convertir en el joc més venut a tot Europa durant les festes de Nadal del 2009. “Els jocs representaven la meitat dels guanys de la saga, la resta eren llicències de marxandatge i altres productes”, explica Daniel Sánchez-Crespo, fundador i conseller delegat de Novarama. Segons dades de la mateixa companyia, la marca Invizimals va arribar a tenir un valor de 200 milions de dòlars.

Aquest èxit de Novarama va ser en gran part gràcies a l’ajuda Sony. L’americana va detectar el potencial dels catalans i el 2011 van signar un acord d’exclusivitat per només desenvolupar videojocs per a les seves plataformes, és a dir, la PlayStation i la PSP. Posteriorment Novarama ha adaptat, amb el vistiplau del gegant nord-amercià, la seva franquícia d’Invizimals per a telèfons mòbils, tant per a Android com per a iOS.

Més enllà d’aquest èxit, Novarama ha treballat en videojocs per a altres consoles, com Music Monstars per a Nintendo l’any 2008. Fa tres anys, però, Sony i l’estudi català van decidir trencar de mutu acord el seu contracte d’exclusivitat, cosa que ha permès a la firma catalana crear noves produccions més enllà de la seva franquícia estrella.

Des d’aleshores, Novarama ha estat preparant un nou videojoc per a ordinadors que es diu Killsquad. Els jugadors són caça-recompenses que es troben en un nou món galàctic a través del qual, segons Sanchez-Crespo, volen “trencar motllos”. “Volem posar el focus en crear comunitats de jugadors en línia més enllà del joc i per això s’està potenciant en fòrums d’internet”, explica el conseller delegat. Killsquad es va presentar la primavera passada a Los Angeles i en només uns mesos se n’han venut 80.000 còpies. Durant el juliol, de fet, va ser el quart videojoc més venut a escala mundial, tot i que no estarà complet fins a l’estiu de 2020, quan s’adaptarà per a PlayStation i Xbox.

stats