ALIMENTACIÓ

La mel que segueix sent mel gràcies als ultrasons

La tecnologia dissenyada per Sonicat Systems manté l’aliment amb l’estètica que convenç el comprador sense que perdi les propietats

Paula Clemente
1 min
La mel que segueix sent mel gràcies  als ultrasons

els estereotips estètics ja provoquen pèrdues a la indústria de la mel. El problema és la solidificació natural del producte: el consumidor no confia en la qualitat i tria la mel encara líquida. El que el comprador no sap és que, un cop va descobrir la tendència, el sector va començar a vendre mel pasteuritzada: escalfada a 80 graus perquè estigués un any sense cristal·litzar. El procés, però, n’elimina les propietats antiinflamatòries, antivíriques i antifúngiques. “Es queda en un xarop”, diu Estela Pacheco, consellera delegada de Sonicat Systems.

L’empresa ha dissenyat Liquam, una manera de tractar la mel amb ultrasons que retarda la solidificació però mantenint-ne les propietats. “El que fem és pasteuritzar en fred aplicant ultrasons d’alta potència”, explica. “En lloc d’eliminar els cristalls per temperatura, ho fem amb estrès mecànic”.

LA COMPANYIA SURT del centre d’investigació Ateknea Solutions, on l’equip treballava oferint assessorament de R+D. L’objectiu és ser proveïdor de fabricants i envasadors, i ja tenen un prototip que processa 100 kg de mel per hora. Mentre treballen per industrialitzar la proposta amb l’acceleradora IQS Next Tech, subsisteixen gràcies a les subvencions europees (l’última, d’1,3 milions).

“El reactor és per a la mel, però amb certes modificacions es podria aplicar a altres productes”, assegura Pacheco, com per exemple el gelat, la xocolata i fins i tot el vi.

stats