AUTOMOCIÓ
IRENE RIART

La clàssica caravana estatunidenca fabricada a l’Anoia

La cooperativa DropCampers construeix en una nau de la Beguda Alta minicaravanes ‘teardrop’, petits habitacles de carretera en versió 4x4

La clàssica caravana estatunidenca fabricada a l’Anoia / FIRMA FOTO Zoom

Després d'una lesió a l’espatlla, Mario Fernández va perdre la seva feina dels darrers 20 anys com a ferrador de cavalls. Per donar un nou impuls a la seva carrera, va viatjar als Estats Units amb el seu germà Albert per participar en diversos projectes empresarials. Al cap d’uns mesos els dos germans van decidir tornar a Catalunya, però dels EUA se’n van emportar una descoberta: un model de minicaravana conegut com a teardrop.

Les caravanes teardrop són uns habitacles rodats per a dues persones amb una petita cuina al maleter. Aquest model de minicaravana va aparèixer als Estats Units durant els anys 30, però no van arribar al gran públic fins a 20 anys després. De fet, algunes revistes de l’època incorporaven plànols perquè els lectors la poguessin fabricar a casa.

Un cop a Catalunya, el Mario va treballar durant set mesos en la construcció de la seva pròpia teardrop. Des del garatge de casa, va dissenyar i fabricar artesanalment la seva minicaravana. El hobby, però, va convertir-se en professió. “Quan va estar acabada, el meu entorn em va dir que era un bon projecte i que podia tenir sortida”, explica el Mario. Els darrers anys aquestes caravanes han tornat a posar-se de moda, sobretot gràcies a l’auge d’esports com el surf i els viatgers en furgoneta. Segons diu el Mario, “les teardrop són realment un mercat important als Estats Units i a Austràlia”.

L’empresa es desmarca dels altres fabricants per construir caravanes sense materials sintètics

Pocs mesos després, els germans Fernández van crear la cooperativa DropCampers, basada en la construcció i venda de minicaravanes teardrop a Catalunya. La cooperativa, amb seu a l’Anoia, és l’únic fabricant català i es desmarca dels altres constructors del territori -una fàbrica d’Astúries i les caravanes d’importació turca- per la seva política mediambiental. “És el concepte de càmping més minimalista. Fugim dels materials sintètics i apostem pels materials nobles, amb interiors de fusta i alumini”, recalca el Mario.

Actualment, DropCampers fabrica minicaravanes teardrop en versió 4x4, amb un preu d’entre 11.000 i 16.000 euros. Però la companyia treballa per incorporar dos nous models: un de clàssic, destinat als viatges per carretera, i un altre de més simple i lleuger, que, amb un preu més reduït, pugui atraure el gran públic. Mario Fernández, soci fundador de DropCampers, pronostica un creixement de clients els pròxims anys: “Estem convençuts que el sector anirà a més, perquè és una opció econòmica i que ofereix el mateix resultat que les furgonetes petites”.

La cooperativa, amb poc més d’un any de vida, ha fabricat fins a dotze minicaravanes, registres que “sobrepassen totalment” les seves expectatives. Segons explica DropCampers, bona part d’aquestes vendes -al voltant d’un 80%- s’han originat després de participar al Saló del Caravàning l’any passat.

La cooperativa acaba d’incorporar un tercer soci i, de cara als pròxims mesos, espera treure els dos nous models de teardrop al mercat. Així, el creixement de l’empresa ha fet que se’ls quedi petita la nau actual, situada al poble de l0a Beguda Alta. La cooperativa preveu seguir ampliant la seva producció a l’Anoia, augmentar els metres quadrats de fàbrica i reduir l’externalització en algunes fases de la fabricació.