ESPORT
JANA HOMS DONÉS

La butxaca màgica dels entrenadors de futbol

La plataforma per a entrenadors FootballAim emmagatzema tasques d’entrenament i crea estadístiques sobre el rendiment de l’equip

Guardiola / MATTHEW LEWIS / GETTY Zoom

“Érem dos nois que treballàvem d’entrenadors a les tardes, com tants d’altres. Vam crear aquesta plataforma per facilitar-nos la feina i ha esdevingut un projecte empresarial”. Així és com Emilio Gómez i Eric Borland, fundadors de FootballAim, es van convertir en emprenedors. Els dos joves es van conèixer entrenant equips de futbol amateur al mateix club. Va ser llavors quan es van adonar que les noves tecnologies podrien ajudar-los a organitzar millor les seves tasques. FootballAim va néixer amb la voluntat d’englobar en una sola eina tota la informació esportiva: els resultats dels partits, les estadístiques de l’Excel, les pissarres per explicar jugades i les llistes d’assistència, entre d’altres.

Borland i Gómez van començar a desenvolupar el producte sols, quan estudiaven enginyeria informàtica i ciències de l’activitat física i l’esport, respectivament. Quan el negoci va créixer es va incorporar un nou programador a l’equip, Sergi Broto. Gómez creu que la inspiració sempre t’agafa treballant, i afegeix: “Com més hores dediquem a desenvolupar l’aplicació, més innovacions se’ns acuden”.

Dos anys després de la seva creació, aquesta start-up treballa amb clubs i federacions d’arreu del món: des de Catalunya fins al Japó passant per Suïssa, Mèxic i el Kazakhstan. Els empresaris no volen especificar el seu target. “Volem cobrir tot el mercat, des de prebenjamí fins a professionals”. Un dels equips catalans que utilitza l’aplicació és el Llagostera. El coordinador del club del Gironès, Jordi Casanovas, assenyala que l’aplicació els ha ajudat a optimitzar esforços: “Ens centrem en el rendiment esportiu perquè no perdem temps amb gestions repetitives”.

La start-up factura 48.000 euros a l’any entre publicitat i comptes premium. Els usuaris que utilitzen l’aplicació gratuïtament només poden dissenyar exercicis per als entrenaments. En canvi, els premium poden veure les estadístiques dels partits, vincular comptes de diversos entrenadors en els exercicis i compartir tasques, entre altres funcions. Els comptes de pagament costen entre 4 i 5 euros al mes; el preu depèn de si contractes el servei com a usuari individual o com a club.

Fins ara, FootballAim s’ha finançat amb recursos propis. Gómez explica que treballen en l’aplicació durant el temps lliure: “L’Eric i el Sergi programen a l’autobús mentre van cap a la feina”. El cofundador apunta que volen canviar aquestes condicions i dedicar-se plenament a aquest projecte. Per això, la start-up iniciarà una ronda d’inversió de 50.000 euros per ajudar a cobrir els costos i garantir els sous. “Necessitem dedicar-hi més temps per arribar al següent nivell”, apunta Gómez. Un següent nivell que és força ambiciós: “Volem incloure dins la plataforma la burocràcia del club”.

FootballAim segueix fidel a la idea inicial: estalviar esforços als treballadors del món del futbol. Per eliminar la càrregar administrativa estan desenvolupant un sistema per agilitzar la comptabilitat dels clubs, tant les nòmines dels jugadors com les quotes dels pares als equips infantils. Paral·lelament, els emprenedors treballen per convertir el seu producte en una “xarxa social per a entrenadors”.