SALUT

L’òptica centenària dels submarinistes miops

Oliver Òptics és una de les poques empreses europees que comercialitzen ulleres graduades per a submarinisme

Marc Amat
2 min

La família Oliver és una família d’òptics, però també de visionaris. L’any 1916, Joan Oliver -fill de masovers- va invertir els seus estalvis a obrir un petit local dedicat a l’òptica i a la rellotgeria. Ho va fer a Hostafrancs, en concret al carrer Creu Coberta, que actualment s’ha convertit en l’eix comercial més llarg d’Europa. Sense saber-ho, Oliver acabava de posar la llavor de quatre generacions d’apassionats pel món de la vista: des d’aleshores, el negoci ja ha passat per les mans del seu fill, del seu nét i del seu besnét. Cent anys més tard, Oliver Òptics continua intacte al mateix local. Això sí: el negoci ha començat a reinventar-se. “Ens hem convertit en una de les poques empreses europees que fabriquen ulleres de submarinisme graduades”, explica satisfet Francesc Oliver, l’actual propietari. De fet, ja n’han venut a països com Xile, l’Argentina, Noruega o Rússia. “Som una òptica de barri amb clients de tot el món”, admet.

Tot va començar a la dècada dels 70 arran de la gran afició de Francesc Oliver per la natació. “De jove formava part del Club Esportiu Mediterrani de Sants i, quan s’acabaven els entrenaments, jugàvem a arreplegar les monedes que ens llançaven al fons de la piscina”, recorda. Precisament, arran d’aquests jocs, es va adonar que la seva miopia li feia gairebé impossible guanyar els seus companys. I va posar fil a l’agulla. “Com que m’havia criat a l’òptica del meu pare, de seguida em vaig posar a idear invents casolans per aconseguir veure-hi bé a sota l’aigua”, explica l’actual propietari. Tot i així, no va ser fins que es va apuntar a la divisió de submarinisme del club que va decidir passar de la idea al producte: unes màscares de submarinisme amb vidres graduats.

“De seguida va córrer la veu i em vaig adonar que molta gent compartia el mateix problema”, rememora Oliver. Així, fa vint anys, va decidir crear la divisió Optisub dins l’empresa familiar, dedicada exclusivament a comercialitzar aquest producte. L’èxit no va trigar a trucar a la porta. Des d’aleshores, ja han firmat acords amb les tres principals marques de material per a submarinisme per poder graduar les seves ulleres, i proveeixen a “cadenes òptiques molt importants de l’Estat”, si bé el propietari prefereix no revelar-ne el nom.

Amb un preu mínim de 100 euros per vidre, Oliver Òptics va tancar l’any passat amb 600 màscares graduades venudes -la majoria a través d’internet- i amb clients com les unitats de submarinisme dels Mossos d’Esquadra, de la Guàrdia Urbana o de Bombers de Barcelona. “Vendre ulleres graduades online no és tan senzill com comprar una samarreta: fem que ens adjuntin l’informe d’un oftalmòleg i demanem que ens expliquin quin ús en faran per crear uns vidres adaptats a les necessitats de cadascú”, adverteix el propietari.

Aquest any Oliver Òptics ha celebrat els cent anys i sembla que té el futur assegurat. Si més no, el seu fill segueix els passos del pare i ja ha obert la seva pròpia òptica a Mataró.

stats