COMERÇ

Croada a les xarxes per salvar el primer videoclub d’Espanya

Video Instan va obrir fa 38 anys i ara engega un micromecenatge a Ulule per finançar la seva reconversió a centre cinèfil amb cafeteria i projeccions

Paula Solanas
4 min
Croada a les xarxes per salvar el primer videoclub d’Espanya

Les plataformes de vídeo en streaming han eclipsat un hàbit que a la dècada dels 80 i els 90 era l’equivalent al binomi pel·lii manta: el videoclub. Alguns d’aquests negocis encara resisteixen a l’embat de la tecnologia i n’hi ha que, com Video Instan, busquen renovar-se per sobreviure. La família Despares, una parella de cinèfils, van ser els fundadors fa 38 anys del que presumeix de ser el primer videoclub a Espanya. “Van sortir les primeres pel·lícules en VHS, però no hi havia lloc on llogar-les, així que van obrir el videoclub a veure què passava”, explica l’Aurora, la seva filla, que és qui porta ara el local. “La passió els va portar al negoci”, afegeix. El fet és que Video Instan -que també es dedica a fer de majorista en la compra de films per a altres videoclubs- s’ha dedicat en aquestes gairebé quatre dècades a tenir cura d’una col·lecció de gairebé 45.000 pel·lícules, moltes de les quals encara conserven en VHS.

El primer local el van instal·lar al carrer Comerç de Barcelona, però amb l’èxit es van traslladar l’any següent a l’Eixample barceloní. Concretament, al carrer Enric Granados. Aquest és l’espai que Video Instan es veurà obligat a abandonar aviat, ja que la propietat de l’edifici ha decidit apujar el preu del lloguer, que és “inassumible” per a Despares. Per això el videoclub ha engegat una campanya de micromecenatge per aconseguir 35.000 euros i obrir un altre negoci amb el mateix nom, però amb un concepte més ampli. “Volem ser un punt de trobada per al cinema a Barcelona”, diu la propietària. Així doncs, la idea és que el nou Video Instan també sigui una cafeteria i un petit cinema amb 32 butaques per a projeccions de tot tipus. “No es tracta de mostrar només cinema independent o en versió original, volem que els avis i àvies del barri també puguin veure Casablanca ”, explica Despares. A més, vol conservar el negoci original i continuar llogant les pel·lícules de la col·lecció a la clientela.

“Hem de donar un valor afegit a l’acte d’anar a buscar una pel·lícula i que sigui una experiència”, raona Despares. Segons la propietària de Video Insta, aquest model s’anomena el tercer espai i ja funciona en països com Alemanya i el Regne Unit. Aquesta barcelonina va començar a compartir aquest projecte a les xarxes i la plataforma de crowdfunding Ulule s’hi va posar en contacte per proposar-li arrencar una campanya. “Una de les responsables és molt cinèfila i ja vaig veure que hi hauria feelin g”, afirma. Fins divendres la campanya per capgirar el Video Instan havia recaptat més de 9.500 euros i s’acosta al 30% del seu objectiu quan encara falta més d’un mes per a la data límit.

Per donar una empenta a la campanya, Video Instan també ha tirat dels suports dels cinèfils més coneguts: actors, directors i productors de cinema, que han contribuït en les recompenses del micromecentatge. Per exemple, amb les contribucions es pot assistir a una projecció privada amb col·loqui de la pel·lícula 10.000 km amb el director Carlos Marques-Marcet i l’actor David Verdaguer o esmunyir-se en un rodatge de Dani de la Orden. “També es pot apadrinar una de les butaques del cinema”, recorda Despares. De moment ja n’hi ha tres que portaran escrits els noms de clients històrics o entitats com ara una escola de cinema de la ciutat. A banda del micromecentatge amb Ulule, l’emprenedora també ha demanat un préstec personal per fer les reformes que necessita el nou local. A més, està cursant un programa d’emprenedoria per tirar endavant el negoci.

Encara que les plataformes com Netflix i la HBO s’han menjat gran part del seu negoci, Despares no les culpa. “Som diferents però tenim la mateixa finalitat”, diu. El videoclub, de fet, ha arribat a un acord amb el servei català de vídeo en streaming Filmin perquè una de les recompenses sigui una subscripció de quatre mesos a la plataforma. Tot i així, defensa que el videoclub continua tenint un avantatge competitiu respecte a aquests gegants: l’assortiment. “Els que teniu només una plataforma no podeu escollir, esteu atrapats en el que us ofereixen”, assegura. Segons recorda, molts clients anaven al local buscant la quarta temporada de la sèrie Joc de trons perquè durant un temps no estava disponible. “Aquí la trobaràs avui i d’aquí un any”, diu Despares.

L’auge de la pirateria va ser la primera estocada per als videoclubs, que van passar de ser milers arreu de l’Estat a uns pocs centenars. Per al Video Instan, la renovació del negoci també pot ser un incentiu per deixar enrere les pèrdues (de tot just 300 euros el 2016) i millorar els comptes. Tot i així, el futur del sector depèn de la supervivència d’un altre element: el DVD. Despares creu que aquest suport encara no es pot donar per mort i que la baixada de costos de fabricació dels últims anys ha animat les distribuïdores. El Video Instan, però, no es mourà gaire lluny. Renaixerà a l’Eixample, al carrer Viladomat amb Provença. “Tancarem només quatre dies per fer el trasllat”, assegura Despares. A l’antic videoclub hi obrirà un restaurant abans que acabi l’any.

stats