Empreses 02/02/2014

Les patronals ajuden a crear empreses

Foment llança un pla gratuït de finestreta única i la Cecot contribueix a formar 135 projectes nous

i
Toni Garganté
2 min

Les organitzacions empresarials també s'han posat les piles per ajudar a superar la crisi econòmica. Han potenciat els serveis a les empreses, que, de fet, són els seus clients. En aquesta línia, Foment del Treball i l'Associació de Federacions i Associacions d'Empresàries de la Mediterrània (Afaemme) han posat en marxa aquest any un programa gratuït de suport a l'emprenedoria, amb una finestreta única per agilitzar tràmits i paperassa.

L'objectiu del pla no se centra només en la voluntat d'afavorir la creació de noves empreses, sinó que també vol ajudar a augmentar la taxa de supervivència de les noves iniciatives empresarials. El programa preveu un seguiment tècnic durant el procés de consolidació del projecte, i preveu realitzar, si cal, un pla de millora. Per exemple, les pimes creades amb un nivell elevat d'innovació i amb visió internacional podran integrar-se en els programes de suport als emprenedors que tenen les grans empreses del país per aprofundir en els projectes d'incubació, acceleració o inversió.

La iniciativa impulsada per Foment i Afaemme focalitzarà l'acció en els col·lectius més desfavorits: joves, aturats i dones. Pel que fa a aquest últim col·lectiu, Afaemme aportarà l'experiència en l'emprenedoria femenina amb la voluntat de facilitar l'accés al finançament en les primeres etapes dels projectes.

Servei Reempresa

Un altra patronal, la terrassenca Cecot, va mantenir l'any passat una gran activitat de suport empresarial. El servei de compravenda de negocis denominat Reempresa va arribar a les 180 companyies salvades en poc més de dos anys.

Aquesta activitat ha permès mantenir uns 500 llocs de treball i ha generat una inversió induïda de 8,8 milions, segons les dades facilitades per la mateixa Cecot. Des de la seva creació a finals del 2011, el servei ha arribat a una mitjana de dues empreses setmanals traspassades amb èxit el 2013.

Per sectors, el comerç suposa el 35% de les transaccions i el 39,20% de la inversió generada, mentre que els serveis concentren el 30% dels traspassos i el 28,37% de la inversió. El segment dels hotels va representar el 27% de les operacions i el 13,89% de la inversió. Finalment, la indústria va concentrar el 7% dels traspassos i el 18,54% del total invertit.

El servei de Reempresa també s'ha ampliat pel territori català gràcies a diferents convenis de col·laboració amb entitats públiques, segons informa Europa Press. Actualment compta amb 160 tècnics acreditats, 50 punts d'atenció i acords amb les diputacions de Barcelona i Girona, una trentena d'ajuntaments i diverses associacions empresarials.

Barcelona concentra el màxim nombre d'empreses salvades, amb el 78% del total i el 91% de la inversió. En segon lloc hi ha Girona, amb el 9%. Tarragona i Lleida conserven el 7% i el 6%. L'objectiu passa per assessorar un miler de pimes abans del 2016.

stats