01/05/2021

Visca la burocràcia

2 min
El protocol per demanar fons encara no existeix

Fa mesos que sentim parlar dels Fons Europeus per a la Recuperació, que han d’ajudar els països a sortir de la crisi del covid-19. El Consell Europeu els va aprovar el juny passat creant el programa Next Generation EU, l’instrument d’estímul econòmic més gran que hagi finançat fins ara la Unió Europea.

El primer paquet d’ajudes, el Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència, està dotat amb 672.500 milions d’euros, 140.000 dels quals són per a Espanya, i l’anomenada Ajuda a la Recuperació per a la Cohesió i els Territoris d’Europa compta amb 47.500 milions d’euros.

Aquesta setmana he pogut seguir de prop els contactes d’una associació de fabricants amb la direcció general d’Indústria i Pimes del ministeri. En relació amb totes aquestes ajudes estan treballant en l’elaboració d’un PERTE (Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica) que preveu millores en la fabricació i envasat, actuacions en la millora de la competitivitat, logística i intel·ligència artificial, i en l’economia circular i la reducció de l’empremta de carboni.

Tot i que ja fa 15 mesos de l’inici de la crisi del coronavirus, aquest PERTE no s’ha desenvolupat, no s’ha determinat el pressupost que tindrà, ni el model de govern, ni el procediment de tramitació de les subvencions, ni la fórmula de participació en el mateix PERTE. Això sí, el ministeri d’Indústria té un pressupost a distribuir entre els diferents PERTEs de 4.000 milions d’euros, però encara ha de definir quina part anirà a cada sector econòmic.

I tot i l’evident desgavell, el consell de ministres ha aprovat aquesta setmana el Pla General de Recuperació per enviar-lo a la Comissió Europea, que tindrà dos mesos per aprovar-lo. Els diferents PERTEs es podrien presentar a finals d’any.

La pitjor crisi sanitària i econòmica dels últims 100 anys i així anem. Anar-hi anant.

stats