06/09/2020

Trump ja té el que volia

2 min

Foxconn i Pegatron, dos dels subcontractistes de fabricació de productes electrònics més grans del món, es disposen segons Reuters a traslladar a Mèxic una part de la seva producció, essencialment la d’aparells Apple destinats al mercat nord-americà que ara fan a la Xina continental. La mesura té un precedent: les dues firmes esmentades, com la seva compatriota taiwanesa Wistron, han incrementat en els últims mesos la capacitat de les plantes que tenen a l’Índia per atendre el consum intern d’iPhones sense dependre de l’evolució del conflicte geopolític que els EUA mantenen amb la Xina.

En el cas de Mèxic, es tracta tant d’esquivar un eventual increment d’aranzels com de satisfer indirectament -no és als EUA, però hi manté un tractat de lliure comerç- les demandes de Donald Trump, que des del principi del seu mandat reclama a Apple que repatriï a Amèrica la fabricació dels seus dispositius.

La tendència sembla imparable. Liu Young, el president de Foxconn, ha declarat que “la Xina ha deixat de ser la fàbrica del món”, i no només per culpa del coronavirus. El govern de Trump continua ampliant la llista d’empreses xineses a qui les companyies nord-americanes no poden subministrar components, utillatges de producció ni programari de disseny, amb uns efectes potencialment devastadors sobre la indústria tecnològica xinesa: la més afectada és Huawei, a qui queden pocs mesos d’estoc de xips per als seus mòbils i antenes, però altres marques també podrien acabar rebent.

Entre les possibles conseqüències en destaquen dues: l’entrada de proveïdors japonesos a les indústries xinesa i taiwanesa de semiconductors per ocupar el lloc que deixen les firmes ianquis, i la decisió del mateix govern xinès de finançar amb riuades de capital un impuls definitiu de la indústria local d’alta tecnologia que permeti al país prescindir definitivament dels subministradors nord-americans.

stats