05/03/2023

Que torni l'internet de tota la vida

2 min
Un internauta mirant el web de Piher

La telemàtica està molt bé, però els congressos presencials afavoreixen les trobades inesperades. Com la que vaig tenir aquesta setmana al MWC23 amb Jon von Tetzchner, el conseller delegat de Vivaldi Technologies. Aquest informàtic d’origen islandès va cofundar fa gairebé 27 anys l’empresa Opera Software per crear el navegador web Opera, que alguns havíem fet servir en dispositius molt diversos, des d’ordinadors amb Windows 95 fins a smartphones Nokia amb sistema Symbian, i que en versions successives va introduir funcions com la navegació amb pestanyes o el mode privat, que després van adoptar altres navegadors.

Opera Software va arribar a tenir més de 700 empleats, però Von Tetzchner va marxar-ne l’any 2011 per discrepàncies amb els inversors sobre l’orientació del producte. Dos anys després va fundar Vivaldi per desenvolupar un altre navegador web, que porta el mateix nom de l'empresa i presumeix d’àmplies possibilitats de personalització, a més d’opcions com un client de correu electrònic i un lector de contingut extern en format RSS. Vivaldi també aposta per la privadesa de la navegació, amb funcions per blocar els anuncis i els codis de rastreig que la majoria de les pàgines web contenen.

Gegants com Google, Microsoft i Apple poden permetre’s desenvolupar els seus navegadors (Chrome, Bing i Safari, respectivament) fins i tot a pèrdues, perquè els serveixen per captar usuaris dels seus serveis. En canvi, un navegador independent com Vivaldi, encara que només hi treballin 40 persones –a cavall entre Islàndia i Noruega– s’ha d’espavilar per ser viable. Segons Von Tetzchner, la seva empresa viu de dues fonts d’ingressos relativament tradicionals que no comporten cap extracció de dades personals de l’usuari: les comissions que rep del cercador web per les visites que hi adreça i els enllaços patrocinats que posa a la pantalla inicial, que l’usuari pot esborrar si vol. L’orientació retro de Vivaldi queda clara en un altre detall: t’ofereix l’opció de donar-te d’alta al seu servidor de Mastodon, la xarxa de microblogs descentralitzada que acull els refugiats del Twitter d’Elon Musk. Entre una cosa i l’altra, fer servir Vivaldi et retorna 15 anys enrere, quan la xarxa era oberta i els gegants digitals encara no se l’havien apropiat.

stats