18/12/2021

Tions no fungibles

2 min

La dèria dels humans per posseir en exclusiva ni que sigui una mínima part de la producció dels creadors que admiren ha impulsat històricament des del mercat de l’art fins al col·leccionisme d’autògrafs o els més casolans exemplars de llibres signats pels autors el dia de Sant Jordi. La translació del fenomen a un món digital sembla haver trobat una via en els NFT (tokens no fungibles), que fan servir la tecnologia de cadena de blocs per certificar l’autenticitat dels béns intangibles. La veritat és que el llançament de NFT propis per part de diversos esportistes i de Melania Trump no porta precisament a confiar gaire en la tecnologia, però també hi ha diverses iniciatives dignes d’interès.

Jack Dorsey, el ja ex conseller delegat de Twitter, va subhastar fa unes setmanes en forma de NFT el primer tuit de la plataforma (“Just setting up my twttr ”, publicat el 21 de març del 2006). Dorsey assegura que donarà els dos milions i mig d’euros recaptats a entitats dedicades a combatre el covid-19 al continent africà. Dimarts que ve, l’operadora britànica Vodafone farà el mateix amb el primer missatge SMS de la història (la felicitació de Nadal “Merry Christmas ” que un empleat va enviar a un altre el 3 de desembre de 1992 incloent-hi una còpia del protocol original de transmissió) i promet destinar la recaptació a l’ACNUR.

Aquests dies tenim encara més a prop uns altres NFT amb esperit nadalenc: són els que formen el calendari d’Advent de CatalanDAO, un col·lectiu que promou l’aplicació de les tecnologies descentralitzades a l’art i la cultura en l’àmbit català. Consta de 24 tions diferents dissenyats per l’artista barceloní Klas Ernflo, que surten a subhasta cada migdia fins al divendres 24 amb un preu inicial de 0,25 ETH (uns 865 euros al canvi). A més del certificat digital d’autenticitat, el comprador de cada tió rebrà a casa l’original de l’obra i l’accés en exclusiva a una nadala de Cabo San Roque a partir del dia de Nadal. CatalanDAO preveu recaptar 45.000 euros, la meitat dels quals aniran a l’artista i l’altra a finançar les despeses de la plataforma i futurs projectes. Una experiència interessant de finançament cultural que es desmarca del caràcter especulatiu d’altres usos dels NFT.

stats