04/12/2021

Les telecos es planten

2 min

El tractament del català i les altres llengües cooficials no és l’únic aspecte conflictiu en el projecte de llei de l’audiovisual del govern Sánchez. La patronal DigitalES, que acull les grans operadores de telefonia i els seus subministradors, ja ha posat el crit al cel perquè la llei endarrereix fins al 2023 la supressió de l’anomenada taxa RTVE, que obliga les telecos a finançar una part considerable de la radiotelevisió pública (només l’estatal, però d’això ja en parlarem un altre dia). Per afavorir el desplegament de xarxes 5G, el govern espanyol va donar a les companyies un període de concessió de freqüències més llarg del que és habitual i es va comprometre a eliminar la citada taxa a partir del 2022. Les operadores diuen que tot el que hagin de destinar a sostenir RTVE durant aquest any de més no podran invertir-ho en desplegar fibra òptica ni antenes de 5G.

Madrid no és l’únic escenari on les telefòniques han manifestat aquesta setmana que no volen continuar sent els cornuts que paguen el beure. Els presidents de 13 grans telefòniques europees, incloses Vodafone, Telefonica, Deutsche Telekom i Telenor, han reclamat conjuntament als gegants tecnològics nord-americans que contribueixin al cost de desplegar xarxes a Europa: si en són les beneficiàries principals, alguna cosa hi haurien d’aportar. Aquesta és una vella petició de les telefòniques, que recorden que en els sis últims anys han invertit 52.000 milions d’euros anuals en xarxes perquè la gent les acabi fent servir per mirar Netflix. També critiquen la proposta del Parlament Europeu de prorrogar 10 anys més la gratuïtat del roaming dins de la UE.

El rerefons de tot plegat és pressionar Brussel·les perquè permeti d’una vegada les fusions entre operadores a escala europea. Als EUA hi ha només quatre companyies amb xarxa de mòbil pròpia, a la Xina també n’hi ha només quatre, però a Europa n’hi ha més d’un centenar, i aquesta fragmentació dificulta les economies d’escala que permetin competir amb els altres dos grans mercats mundials.

stats