05/02/2023

La punteta de Netflix i la destral de Twitter

2 min

Aquesta setmana s’han multiplicat els titulars informant que Netflix es disposava a limitar l’accés al servei mitjançant comptes compartits entre usuaris que no conviuen a la mateixa llar. Aquesta pràctica, afavorida per les modalitats multiusuari adreçades inicialment als membres de cada família, consisteix en repartir la quota mensual entre diverses persones. Ara que la competència entre plataformes obliga a invertir més en producció pròpia, Netflix ha decidit esprémer més els abonats per augmentar els ingressos. Després d’un període de prova en alguns mercats de l'Amèrica Llatina, fa uns dies van aparèixer a la web de Netflix les noves condicions, amb obligacions com la d’exigir que tots els usuaris d’un compte es connectin almenys un cop al mes des de la xarxa principal, la del domicili del titular.

Moltes de les reaccions posen en relleu les complicacions pràctiques del sistema i Netflix ha fet marxa enrere: aquest divendres va assegurar que la informació s’havia publicat "per error" i que encara ho està estudiant. Però tothom sap que no va ser cap equivocació, sinó un experiment intencionat per valorar quina recepció tindrien els canvis. Amb el resultat, l’empresa ja pot calibrar millor les seves futures accions.

En canvi, qui no calibra gens és l’inefable Elon Musk. Fa uns dies que les aplicacions de tercers per llegir i escriure a Twitter, com Tweetbot i Twiterrific, han deixat de funcionar. Els seus responsables expliquen que els han tallat –sense avisar– l’accés extern a la interfície de programació d’aplicacions (API, per les sigles en anglès), que permetia l’ús de la plataforma sense haver de fer servir les aplicacions pròpies de la casa, que són les úniques que li proporcionen ingressos per publicitat. Uns dies després, Musk ha piulat que aviat reobrirà l’API; això sí, previ pagament d’una quota mensual. Mentrestant, la xarxa de l’ocellet s’ha quedat sense un dels seus grans atractius: els perfils automatitzats com el que piula les campanades del Big Ben, els que rastregen els avions privats dels multimilionaris com Musk, el Politwoops que arxiva els tuits que els polítics esborren quan es penedeixen d’haver-los publicat. I també les eines que reprodueixen automàticament a Twitter els tuts que publiquem a Mastodon.

stats