06/03/2021

Un problema comptable

2 min

No crec que la meva empresa acabi com Enron per això, però si algú d’Hisenda em llegeix i resulta que estic confessant algun delicte espero que els amics de l’ARA em protegeixin la confidencialitat. El cas és que hem detectat un problema comptable tan gran com 12.000 euros.

Ha estat gràcies a la meticulositat de la nostra gerent, que aquest febrer s’ha posat dura netejant morts dels nostres comptes. En total ha trobat deu o quinze moviments voladors no identificats (en podem dir movnis ): petits moviments no suportats amb factures, factures de despeses que no s’han donat per pagades o factures de cobrament que ja són gran reserva pel temps que porten esperant que algú les pagui. En general, petits moviments d’escassa importància i que per alguna raó al seu dia no van entrar al mític 555. Per si no ho sabeu, el 555 és on van a viure els movnis.

Ara bé, tret d’aquests petits moviments hem trobat un mort dels que fan una mica més de por: una factura de 12.000 euros del 2018 que no està cobrada ni anul·lada. És d’un client que ja no està actiu i d’una venda que es va fer a finals de desembre d’aquell any i que per alguna raó (sincerament, impossible recordar-ho) es va cancel·lar. La meva memòria em permet recordar vagament que sí, que es va cancel·lar, però amb la idea de reprendre el projecte (i la factura) amb data 2019. Això crec.

Segurament quan es va anul·lar ja érem al 2019 i no podíem reflectir-ho en els comptes del 2018 així que la cosa correcta hauria estat fer una rectificativa. Per si no ho sabeu, es tracta d’una antifactura, amb imports negatius, que mata una factura anterior.

I per què no la fem ara? Fàcil: recuperaríem l’IVA (tot i que no les tinc totes), sí, però de cop i volta hauríem de reduir la facturació en 12.000 euros el 2021, amb el que costa ajuntar cada euro al món covid-19! De la solució, no sabem com dir-ne: “Calla calla” o “Patadón pa’lante ”.

stats