27/03/2021

No es veu, però hi ha llum al final del túnel

2 min

Quan un navegant es troba perdut enmig de l’oceà, el més important no és que recordi cap on anava, sinó saber on es troba en aquell moment. Això li permet refer el rumb i arribar a bon port. Amb això del covid-19 ens passa el mateix. Com que no sabent on som, tendim al pessimisme. A nivell personal i també professional.

Tots hem sentit a dir que “si seguim amb aquest ritme de vacunacions, tardarem tres anys en protegir tota la població del país”. L’afirmació és correcta, però tot i les disrupcions actuals no seguirem amb aquest ritme. L’evolució de la producció i entrega de vacunes serà exponencial en les properes setmanes. Pfizer, Moderna i AstraZeneca entregaran més vacunes per millores d’eficiència (Pfizer, per exemple, ha augmentat un terç la seva producció a Bèlgica). Les noves vacunes de Janssen i Novavax estaran disponibles al segon trimestre, i altres farmacèutiques, com Sanofi i Merck, també fabricaran per als altres.

També ens diuen que “no som eficaços amb el nostre calendari de vacunacions”, i no és cert. A nivell de tot Espanya, de cada 100 vacunes rebudes se n’han fet servir 80 fins ara. A França, Alemanya i Itàlia no arriben al 66%.

I la darrera: “Les mutacions suposen una amenaça perquè invaliden les vacunes”. Sembla que això tampoc és del tot correcte. La seqüència genòmica del covid-19 té 30.000 lletres i les mutacions impacten només en unes 20. La mutació més estesa, la B.1.1.7, afecta el 96% dels casos al Regne Unit i el 82% a Israel, on hi ha molta gent ja vacunada amb Pfizer i AstraZeneca. L’eficàcia és molt alta i podríem assumir que també funcionen amb aquesta variant. A més, la vacuna de Janssen també funciona amb les variants brasilera i sud-africana.

Potser encara patim perquè som al mig de l’oceà, però a poc a poc ja enfilem cap a port. Ja queda menys. Bona Setmana Santa a tots i fem bondat, perquè una quarta onada ens ho tornaria a posar difícil.

stats