01/10/2017

Els muntadors d’Ikea, ara al teu mòbil

2 min

L’entrada d’Ikea en el comerç electrònic ha estat relativament modesta. Fa uns mesos que pots comprar els productes a la seva web i fer-te’ls portar a casa, però les despeses d’enviament són força elevades. Probablement per als clients que prefereixen anar per feina ha estat un canvi més important la introducció de la modalitat click and collect, que -pagant un suplement- permet fer la comanda per internet i recollir-la a la botiga sense haver d’entrar a l’exposició ni al magatzem, i evitar d’aquesta manera les temptacions de compra compulsiva.

El gegant suec de decoració i mobiliari també ha començat a fer incursions en el món de la realitat augmentada. La seva nova aplicació mòbil és de les primeres que fan servir les noves funcions ARKit dels iPhones més recents d’Apple -a partir del model 5s, amb el sistema operatiu iOS 11- i permet veure com quedarà qualsevol moble del catàleg al lloc de la casa on tenim previst posar-lo, abans de decidir si el comprem per algun dels procediments disponibles.

L’operació més recent d’Ikea en l’àmbit digital és d’aquesta mateixa setmana: ha comprat la plataforma americana TaskRabbit, un dels exemples estrella de l’anomenada gig economy o contractació per hores de personal especialitzat, des de cuidadors per a la gent gran o cangurs per a la canalla fins a auxiliars administratius o lampistes. Resulta que una de les feines més populars a TaskRabbit és muntar per a altres persones que no se n’acaben de sortir amb la clau Allen i els fulls d’instruccions simbòliques els mobles que han comprat a Ikea. D’aquesta manera l’empresa ara també obtindrà ingressos de la feina que genera als compradors el seu sistema de producció i distribució en paquets plans. Caldrà veure si les empreses que ara tenen la concessió del servei de muntatge -amb una tarifa que depèn del preu del producte comprat- li organitzaran a Ikea una protesta com les que els taxistes ofesos li fan a Uber.

stats