20/09/2020

Els mercats del peix

2 min

A banda de l’acord entre els accionistes de MásMóvil per vendre l’operadora a uns fons d’inversió, que ha comportat la seva retirada de la borsa -cosa que segons alguns observadors la situa més a prop de ser comprada per un rival, amb Vodafone com a primer candidat-, aquesta setmana ens deixa dues operacions empresarials interessants en el sector tecnològic, en aquest cas internacional.

La primera és la fusió entre dues empreses de xips. Formalment, la nord-americana Nvidia ha comprat la britànica ARM per 40.000 milions de dòlars, però les condicions impliquen que la japonesa Softbank, propietària d’ARM des de fa sis anys, passa a ser l’accionista principal de Nvidia. Sigui com sigui, l’operació és la més gran de la història del mercat de semiconductors i reunirà sota la mateixa propietat les dues tecnologies amb més futur del sector: els xips gràfics de Nvidia es fan servir per a videojocs de consum, però també per a intel·ligència artificial, conducció autònoma i supercomputació (vuit dels deu equips més potents del món en porten), mentre els dissenys estàndard d’ARM impulsen pràcticament tots els dispositius mòbils del mercat.

La segona operació és força més pintoresca i afecta TikTok. La xarxa social de vídeos breus que triomfa sobretot entre els usuaris més joves és a la diana de Donald Trump, que vol prohibir-la als EUA mentre la xinesa Bytedance en sigui propietària. Quan semblava que les activitats nord-americanes de TikTok serien comprades per Microsoft o per Oracle, el govern xinès va informar que considerava d’interès nacional els algoritmes d’IA de TikTok i no permetria que anessin a mans de firmes estrangeres. Al final, Bytedance ha rebutjat la proposta de Microsoft i sembla que s’ho emportarà Oracle. Però sense els algoritmes, l’autèntic actiu de TikTok, l’operació es redueix a un simple contracte d’allotjament al núvol, un mercat en què Oracle va molt per darrere d’Amazon, Microsoft i Google.

stats