25/06/2022

El menyspreu de Google al català

2 min

Google News, el cercador de notícies de Google, torna a estar disponible des de dimecres a Espanya, després de gairebé vuit anys d’absència com a escarment als mitjans de comunicació espanyols que pretenien cobrar al gegant de la xarxa per les visites que suposadament els feia perdre quan l’internauta no feia clic al titular per anar a la notícia original. Un cop comprovat que sense Google News perden encara més trànsit, Espanya es reincorpora als més de 125 països que disposen del servei.

És un servei molt pràctic per als malalts de l’actualitat, perquè només valora el contingut publicat per mitjans de comunicació acreditats: els resultats de la cerca responen a criteris periodístics professionals i eviten el soroll. A més, ressuscita amb un nou disseny que permet ignorar els resultats dels mitjans que no t’interessin per algun motiu, sigui perquè no t’agrada la seva línia editorial o perquè practiquen la pesca de clics.

Ara bé, el renascut Google News Espanya s’hauria de dir Google News Espanya en Espanyol, perquè no recull els mitjans que publiquen en català, aranès, basc i gallec. Els únics mitjans d’aquí que surten són els que a més d’edició en català en tenen també una en castellà, com l’ARA. Google diu que ara com ara no preveu afegir els idiomes cooficials als 40 que inclou. I no és perquè no sàpiga fer-ho: a Bèlgica pots triar entre notícies en francès o en neerlandès, a Suïssa entre alemany i francès i al Canadà entre francès i anglès.

El menyspreu de Google al català no sorprèn: és habitual que les tecnològiques tinguin una concepció centralitzada de l’Estat. Però, francament, no encaixa amb el gran interès per Catalunya que la directora de Google a Espanya professava fa pocs dies davant el president de la Generalitat a l’inaugurar la que molts mitjans han anomenat “seu de Google a Barcelona” per impulsar la transformació digital de les empreses catalanes i que és, en realitat, una oficina comercial per vendre anuncis.

stats