22/04/2018

Menys mòbils però més cars

2 min

El preu mitjà de venda d’un telèfon mòbil a Espanya el 2014 era de 246 euros, però l’any passat ja va ser de gairebé 300, un increment del 20% en quatre anys. I encara no ha acabat de pujar: segons la consultora Ideas Originales de Investigación -quin nom per a una empresa, oi?- aquest any la mitjana arribarà als 320 euros. L’explicació és la suma de dos factors: comprem menys mòbils i cada vegada són més cars, fins al punt que els models emblemàtics de les marques líders superen ja els 1.000 euros. El 2017 es van vendre 11,38 milions d’aparells, un 4,4% menys que l’any anterior, però el seu valor va créixer un 2,7%, i es van assolir els 3.376 milions d’euros.

I no és que els consumidors aspirin al telèfon de gamma alta però s’acabin conformant amb un de més assequible: el 71% de les vendes del 2017 ja corresponen a aparells de més de 150 euros (el 18% del total són de més de 500 euros). Si es considera el valor econòmic, la tendència és encara més acusada: els mòbils de gamma premium representen el 45% de la facturació del sector. Hi juguen un paper fonamental les operadores de telefonia. Ja no són el canal principal de distribució, i en els últims anys han reduït la quantitat de marques que comercialitzen i han centrat els seus catàlegs de terminals en mitja dotzena de noms que majoritàriament es repeteixen de l’una a l’altra. Les grans superfícies i les botigues web acostumen a oferir més varietat de marques.

A escala mundial, les vendes de telèfons també s’estan aturant. CCS Insight pronostica que aquest any creixeran un 0,2% i es quedaran per sota dels 2.000 milions d’unitats. Als mercats més madurs la caiguda és clara: un 3% menys als EUA i un 7% a Europa Occidental. La consultora preveu que la tendència es mantingui fins al 2021, quan el mercat recuperarà l’alegria gràcies a la renovació amb la 5G, que un any més tard ja seran el 30% de les unitats venudes. Per això Huawei, el tercer fabricant mundial, ha deixat caure que potser l’any que ve ja traurà un mòbil 5G, tot i que l’aplicació principal d’aquesta tecnologia no seran els telèfons sinó els objectes connectats.

stats