05/09/2017

Un matí de burocràcia

2 min

Quatre mesos després que em robessin la cartera, torno a estar gairebé documentat. Com era d’esperar, els tràmits més àgils van ser els bancaris. Al cap de pocs dies de l’incident ja disposava de les targetes per substituir les que vaig haver d’anul·lar, tot i que encara no tinc clar per què no vaig poder seguir operant amb les targetes virtualitzades que portava al telèfon mòbil. El duplicat del DNI ja va trigar més, per les llargues llistes d’espera d’abans de l’estiu a les oficines de documentació de la Policia Nacional.

El tràmit que s’ha fet esperar més és el duplicat del permís de conduir. D’entrada, perquè no el pots demanar sense tenir un DNI en vigor. Però també perquè les llistes d’espera són igualment llargues. A més, aquesta setmana he comprovat a la delegació de Trànsit a Sabadell com de lluny som encara de ser una societat digital integrada, per molt que presumim de modernitat. No em refereixo només a haver de perdre mig matí per anar a lliurar un formulari emplenat a mà i rebre a canvi un permís provisional -que em podria haver descarregat de la web- fins que m’enviïn el definitiu a casa per correu postal. El procés de cita prèvia especifica que la taxa de 20,20 euros per emissió del nou permís només es pot pagar presencialment amb targeta bancària.

El dia que em va tocar, els terminals de cobrament amb targeta no funcionaven. Els funcionaris -molt amables, malgrat el que diuen d’ells els usuaris a Google Maps- et suggereixen que vagis a pagar a l’oficina del BBVA de la cantonada. Però els seus caixers automàtics no permeten pagar taxes amb targetes d’altres entitats, de manera que has de treure 40 euros (pagant una comissió de gairebé dos euros) per completar el tràmit. I a continuació demanar bitllets més petits al taulell de caixa perquè el procés només torna canvi en metàl·lic de 35 euros. La cirereta és que quan tornes a Trànsit amb el comprovant de pagament per completar el tràmit veus que a la primera planta hi ha un caixer automàtic de CaixaBank, que sí que permet pagar taxes amb targetes d’altres entitats.