L’EXECUTIVA AGRESSIVA

Tenir un màster està sobrevalorat

Em direu oportunista. Ben fet. Però realment no he trobat oportunitat millor per escriure sobre una cosa en què rumio des de fa temps: la importància de la formació i la titulitis en el món professional. Aquesta és la idea: tenir un màster no serveix per a res. Tenir un postgrau, menys. I un doctorat, no cal ni dir-ho. La formació reglada és una enganyifa.

Abans que se’m tirin a sobre tots aquells implicats en el món de l’acadèmia (jo mateixa faig classes en algunes universitats), deixeu que m’expliqui. És clar que tenir formació és millor que no tenir-ne, i que a la universitat s’hi aprenen coses. En determinades professions, no passar per la universitat invalida totalment exercir un ofici: no estem en temps de guerra.

Ara bé, en aquest món de buscar-se la vida, el meu, en què em vull envoltar de gent que també es busqui la vida, arregli coses i tingui iniciativa, la universitat no sempre és garantia. Ben al contrari, si et limites només a la gent que ha tingut la sort (com jo) de formar part de les elits (perquè aquest és el nom que mereix) que han anat a una universitat privada i han acabat una carrera, et treus de sobre molta gent. ¿Sabeu que el fundador de Spotify, Daniel Ek, va ser rebutjat per Google perquè no tenia una carrera universitària? Ara, a la seva empresa, tenir una titulació no és condició per treballar-hi.

Segurament tenir una carrera, un màster o un doctorat dona garanties a qui contracta. Però tal com està la cosa en el món acadèmic, no és que li donin la carrera a qualsevol, però hi ha gent que surt amb un títol sense que se’l mereixi, i no parlo només de Cristina Cifuentes.

Conec molta gent molt preparada que no ha tingut la sort o l’encert d’acabar la carrera, també perquè això d’estudiar no està fet per a tothom. I en conec molta altra que és molt més bona professional que estudiant, i crec que és més important ser un bon professional que un bon estudiant.

Ara, si un polític no té una carrera i un màster, ningú el vota. I, mira, pobres, se’ls han d’inventar.